Kamil S. Sikora| 

Chemiczny ''dodatek". Tak się go nie pozbędziesz

5

Chociaż cytrusy są pełne witamin i składników mineralnych oraz wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, to w ich skórce mogą znajdować się szkodliwie substancje. Dalego eksperci apelują, aby nie dodawać je do domowych wypieków herbaty czy ulubionych deserów. Dowiedz się, dlaczego i co zrobić, żeby skórka była bezpieczna dla zdrowia.

Chemiczny ''dodatek". Tak się go nie pozbędziesz
Jak pozbyć się chemii z cytrusów? (Licencjodawca, VictoriaMende.ru)

Pomarańcze i cytryny są bogatym źródłem witaminy A, C, D i E, witaminy z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, cynku, wapnia, limonenu, rutyny, olejków eterycznych, błonnika pokarmowego i beta-karotenu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak wybrać idealne pomarańcze? Niezawodny sposób

Jak się okazuje, skórka tych popularnych w naszym kraju cytrusów również ma w sobie cenne elementy. Składa się z pomarańczowej lub żółtej warstwy o nazwie flawedo, która wykazuje przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości i wzbogaca smak deserów. Z kolei biała, wewnętrzna i miękka część skórki to albedo i jest gorzkawa, dlatego dodaje się ją do ciast.

Spożywanie jej pomaga wyregulować poziom cukru i usprawnia pracę jelit. Poza tym obniża zbyt wysoki cholesterol LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Podczas przygotowywania naszych ulubionych wypieków wykorzystuje się zarówno startą, jak i kandyzowaną skórkę owoców cytrusowych. Te produkty nie pochodzą z naszego kraju tylko z importu. Cytryny i pomarańcze trafiają do nas z plantacji, które znajdują się Hiszpanii, Ameryce Południowej i Portugalii.

Niestety w wielu przypadkach amerykańskie owoce zawierają pestycydy i inne chemiczne środki ochrony roślin. Poza tym, zanim dotrą do Europy, spryskuje się je szkodliwymi fungicydami i pokrywa się woskiem polietylenowym i szelakowym. Żeby uchronić cytrusy przed pleśnią, używa się także orto-fenylofenolan sodu. Dotyczy to również dostępnych w sklepach gotowych dodatków do ciast. Wprawdzie szkodliwe substancje nie przedostają się do miąższu, jednak kumulują się w skórce. Dlatego skórka może być niebezpieczna dla naszego zdrowia nawet po wyparzeniu lub dokładnym umyciu owoców. Jeśli chcemy dodać ją do słodkich potraw, lepiej upewnić się, że cytrusy pochodzą z plantacji ekologicznych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić