Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kornelia Ramusiewicz
Kornelia Ramusiewicz
|
aktualizacja

Cios dla trawienia. Lekarze i eksperci ds. żywienia ostrzegają

25
Podziel się:

Są bogatym źródłem białka, witamin i cennych składników mineralnych. Można z nich przyrządzić omlet, jajecznicę, zjeść na miękko i na twardo lub dodać do sałatki czy pasty. Pamiętajmy jednak, że połączenie jajek z niektórymi produktami może zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Cios dla trawienia. Lekarze i eksperci ds. żywienia ostrzegają
Jajka są zdrowe, ale nie w takich połączeniach (Joachim Kietzmann)

Lekarze i eksperci ds. żywienia ostrzegają, że jajka nie powinny występować w jednym daniu z pewnymi produktami spożywczymi.

Zestawienie, które może wpłynąć niekorzystnie na nasz organizm, to jajka i ryby. Jajka zawierają białko zwierzęce o nazwie awidyna, która inaktywuje obecną w tłustych rybach cenną dla organizmu witaminę B7.

Potrawa składająca się z jajek i ryżu jest ciężkostrawna. Te produkty lepiej spożywać osobno, bo razem tracą swoje walory zdrowotne.

Niezbyt dobrym pomysłem jest również połączenie jajek z ziemniakami. Dodanie ziemniaków do jajecznej potrawy utrudnia prawidłowe wchłanianie do organizmu obecnego w jajkach wapnia i żelaza. Poza tym ta ciężkostrawna mieszanka może zalegać w żołądku przez dłuższy czas.

Jedzenie jajek na śniadanie i popijanie ich mlekiem sprawi, że żadne cenne elementy zawarte w tych produktach nie zostaną dostarczone do twojego organizmu.

Na talerzu lepiej nie kłaść jajek obok niektórych owoców. Winogrona, morele, jabłka, arbuzy i gruszki połączone z jajkiem mogą zaburzyć prawidłową pracę układu trawiennego.

Zanim przygotujesz posiłek składający się z jajek, masła i śmietany, weź pod uwagę, że taka przekąska zafunduje ci nadprogramowe kilogramy. Jeżeli koniecznie chcesz dodać do jajka majonez lub śmietanę, nie zapomnij sięgnąć także po zielone warzywa. W ten sposób zmniejszysz niekorzystne działanie tego kalorycznego przysmaku na swój organizm.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(25)
Ooo
5 miesięcy temu
Fajne te artykuły, żadnych źródeł i badań.
Bister
5 miesięcy temu
Czyli ryba smażona tradycyjnie w tzw. panierce, czyli obtoczona w jajku i bułce tartej jest niezdrowa?
Lora
5 miesięcy temu
Moja mama super gotowala i nigdy nie zwracala uwagina to co ze soba pasuje Oboje z tata zyli po 90 lat Autor artykulu niewiele wie o dobrej kuchni
Eh...
5 miesięcy temu
A jajka z miodem?🤔😁
Qwerty
5 miesięcy temu
Jajka na śmietanie są rewelacyjne.
adam
5 miesięcy temu
zasada łączenia czy rozdzielania produktów spożywczych to mitologia, nie ma żadnych podstaw naukowych.
Rufus
5 miesięcy temu
Ah tak, jajka i arbuz. Ulubiona przekąska nikogo na świecie.
niedzwiad
5 miesięcy temu
Ale mi zrobili smaka na tatara.
VIVA
5 miesięcy temu
Co za głupoty🙈! Jajka sadzone🍳 z ziemniakami przelatują przez żołądek szybciutko. Jakie zaleganie? Jajko na miękko mleko i bułka z masłem🥛🥚🍞 zawsze uważano za dietetyczny posiłek.Co za naukowa zmiana?! A najlepszy jest tatarek🥗 i już.
Wilczyca
5 miesięcy temu
Moja mama łączyła jajka z rybą i robiła pastę przeżyła 87 lat, rodzice mojego męża mają 90 i 91 lat i nawet do głowy by im nie przyszło,że ryba z jajkiem szkodzi. To co nie szkodzi? Bo ciągle czegoś jeść nie wolno ,pić nie wolno bo nam zaszkodzi. A żyć wolno ?
Wanda
5 miesięcy temu
Jajo że szczypiorkiem super, pod każdą postacią, ale sam organizm podpowiada ile i jak, żółtek mogę zjeść dużo, ale z białkiem mam problem, przy drugim jajku mam dławienie w przełyku, po prostu zatyka, jak wyczytałam w żywieniu zgodnym z grupą krwi w B,AB, kurczaki i białko tworzy lektyny i stany zapalne, słuchajmy organizmu
bez szyderstw
5 miesięcy temu
Tatarek jest ok.
off
5 miesięcy temu
taaa, lepsze jest tanie żarcie z supermarketów
LOLadin
5 miesięcy temu
Powiedzcie to Japończykom. Gotowany ryż i surowe jajko...Być może,ale to nie materiał naukowy.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić