aktualizacja 

Jajka po turecku. Pomysł na wyjątkowe śniadanie

42

Posiłki na bazie jajek to jedne z ulubionych śniadań Polaków. Tym razem przedstawiamy przepis na jajka po turecku. Nie tylko smakują, ale i wyglądają wybornie.

Jajka po turecku. Pomysł na wyjątkowe śniadanie
Jajka po turecku. (Twitter)

Bazą jajek po turecku jest jogurt grecki doprawiony cytryną i świeżym czosnkiem. Na jogurcie należy ułożyć jajka w koszulce i polać delikatnie ostrym, palonym masłem. Jajka po turecku najlepiej jeść z podsmażonym pieczywem, maczając chrupiący chleb w aksamitnym żółtku i jogurcie. Poniżej przepis popularnej tiktokerki Marcysi, jej nagranie z tym przepisem obejrzało już niemal 2 miliony internautów.

Przepis na jajka po turecku. Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypiorek
  • 2 łyżki octu
  • chili
  • pieczywo

Przepis na jajka po turecku. Wykonanie:

  • jogurt wymieszaj z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem
  • dodaj szczypiorek i wstaw do lodówki
  • dwie kromki chleba skrop oliwą i podsmaż na patelni z dwóch stron
  • następnie przygotuj jajka w koszulce (ugotuj w wodzie z dodatkiem octu)
  • masło przełóż do garnka i rozpuść, dodaj pół łyżeczki papryki chili, czosnek i odrobinę soli, podgrzewaj wszystko przez chwilę na wolnym ogniu
  • jogurt wyjmij z lodówki, ułóż na nim jajka w koszulce, a następnie polej wszystko palonym masłem i posyp szczypiorkiem
  • podawaj z pieczywem
Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić