Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Czarny skarb. Zbija ciśnienie, redukuje poziom złego cholesterolu

7

Czarne nasiona sezamu są mniej znane, ale bardziej intensywnie w smaku od swoich białych krewnych. Urozmaicają wygląd dania, sprawiają, że jego smak jest bardziej złożony i – przede wszystkim — dodają do niego szereg witamin, minerałów, białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. To superfood, którego aż żal nie mieć w swojej kuchni.

Czarny skarb. Zbija ciśnienie, redukuje poziom złego cholesterolu
Czarny sezam ma niezwykłe właściwości (Getty Images, Elena Botta)

Wpływ czarnego sezamu na zdrowie

  1. Działa antyoksydacyjnie, przyczyniając się do zwalczania wolnych rodników, a zatem chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym i — według naukowców z Cancer Center w Houston — zapobiegając uszkodzeniom wątroby.
  2. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, redukując poziom LDL ("złego") cholesterolu i pomagając utrzymać zdrowe ciśnienie krwi. Zmniejsza przy tym niebezpieczeństwo wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
  3. Wzmacnia kości, mięśnie, skórę i paznokcie, zabezpiecza przed promieniowaniem słonecznym.
  4. Niweluje anemię.
  5. Korzystnie wpływa na ostrość widzenia.
  6. Skutecznie przyspiesza perystaltykę jelit, reguluje pracę układu trawiennego i zapobiega powstawaniu zaparć.

Obniża cholesterol w 2 tygodnie. Wystarczy ją zastosować

Składniki odżywcze nasion czarnego sezamu

Nasiona czarnego sezamu są bogate w błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, lignany, aminokwasy (izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, cystynę, fenyloalaninę oraz tyrozynę i walinę), witaminę A i E oraz witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk, selen, miedź oraz wapń.

Czarny sezam bogaty jest również w cenne białko roślinne - 100 gramów sezamu zawiera aż 26 gramów białka, które posiada korzystny dla organizmu człowieka profil aminokwasowy.

Czarny sezam w kuchni

Intensywny, orzechowy smak nasion czarnego sezamu dodaje głębi daniom zarówno słodkim, jak i pikantnym. Można posypywać nim sałatki, pieczywo, makarony i dania z ryżu. Sprawdzają się zarówno jako dodatek do owsianek i koktajli, jak i do dań azjatyckich. Można z nich również przyrządzić panierkę do mięsa i potraw smażonych.

Przy tak wielu możliwościach, czarne nasiona sezamu z łatwością znajdą miejsce w każdej zdrowej diecie. Należy jednak pamiętać, że przed spożyciem nasiona sezamu najlepiej jest uprażyć na suchej patelni — uwalnia to ich aromat i zwiększa biodostępność składników odżywczych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić