Dodaj łyżeczkę do wody. Niezawodny spalacz tłuszczu

Podobno kosz z nasionami kminu rzymskiego (czyli kuminu, nie kminku!) ustawiono nawet w grobowcu faraona Tutenchamona. To jedna z najstarszych i najbardziej docenianych przypraw świata, którą również w dzisiejszym świecie warto włączyć do swojego menu. Wzbogaci smak każdej potrawy i - wsypany do szklanki z wodą - przyspieszy proces odchudzania!

Wrzuć kumin do wody i wypij. Ma niesamowite działanieWrzuć kumin do wody i wypij. Ma niesamowite działanie
Źródło zdjęć: © Getty Images | @mirzamlk
Katarzyna Chudzik

Składniki odżywcze kuminu

Kumin jest źródłem białka, błonnika, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin (A, C, E oraz witamin z grupy B) i minerałów (żelazo, wapń, miedź, cynk, potas i magnez). Zawiera również przeciwutleniacze, w tym flawonoidy i terpenoidy, które są kluczowe dla ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Korzyści zdrowotne picia wody z kuminem

Picie wody z kuminem jest praktyką często spotykaną w medycynie ajurwedyjskiej, w której wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych. Stymuluje produkcję enzymów trawiennych i działa jak naturalny środek przeczyszczający, pomagając w regulacji trawienia i przeciwdziałaniu zaparciom. Jest środkiem pomocnym w procesie utraty wagi, ponieważ przyspiesza metabolizm i pomaga w detoksykacji organizmu, a jedna jego łyżeczka zawiera zaledwie 8 kalorii.

Zawarte w kuminie przeciwutleniacze wspomagają i chronią przed działaniem wolnych rodników, a tym samym przeciwdziałają rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre rodzaje nowotworów. Badania sugerują, że regularne spożywanie kuminu może przyczynić się do poprawy profilu lipidowego i obniżenia poziomu cholesterolu.

Kumin ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne, ściągające, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Sprawdza się jako ochrona przed infekcjami.

Wykorzystanie kuminu w kuchni

Kmin rzymski jest także powszechnie wykorzystywany w kuchni dalekowschodniej i śródziemnomorskiej. Poza użyciem go jako dodatku do porannej szklanki wody, warto używać go do zup, gulaszów, potraw mięsnych, ryb, ryżu czy warzyw.

Jest kluczowym składnikiem przypraw takich jak curry czy garam masala – sprawdzi się jako dodatek do sałatek, hummusu i jogurtów. Poprawi ich smak i podniesie zawarte w nich wartości odżywcze.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów