Dodaj łyżeczkę do wody. Niezawodny spalacz tłuszczu

Podobno kosz z nasionami kminu rzymskiego (czyli kuminu, nie kminku!) ustawiono nawet w grobowcu faraona Tutenchamona. To jedna z najstarszych i najbardziej docenianych przypraw świata, którą również w dzisiejszym świecie warto włączyć do swojego menu. Wzbogaci smak każdej potrawy i - wsypany do szklanki z wodą - przyspieszy proces odchudzania!

Dodaj łyżeczkę do wody. Niezawodny spalacz tłuszczuWrzuć kumin do wody i wypij. Ma niesamowite działanie
Źródło zdjęć: © Getty Images | @mirzamlk
Katarzyna Chudzik
2

Składniki odżywcze kuminu

Kumin jest źródłem białka, błonnika, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin (A, C, E oraz witamin z grupy B) i minerałów (żelazo, wapń, miedź, cynk, potas i magnez). Zawiera również przeciwutleniacze, w tym flawonoidy i terpenoidy, które są kluczowe dla ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Korzyści zdrowotne picia wody z kuminem

Picie wody z kuminem jest praktyką często spotykaną w medycynie ajurwedyjskiej, w której wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych. Stymuluje produkcję enzymów trawiennych i działa jak naturalny środek przeczyszczający, pomagając w regulacji trawienia i przeciwdziałaniu zaparciom. Jest środkiem pomocnym w procesie utraty wagi, ponieważ przyspiesza metabolizm i pomaga w detoksykacji organizmu, a jedna jego łyżeczka zawiera zaledwie 8 kalorii.

Zawarte w kuminie przeciwutleniacze wspomagają i chronią przed działaniem wolnych rodników, a tym samym przeciwdziałają rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre rodzaje nowotworów. Badania sugerują, że regularne spożywanie kuminu może przyczynić się do poprawy profilu lipidowego i obniżenia poziomu cholesterolu.

Kumin ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne, ściągające, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Sprawdza się jako ochrona przed infekcjami.

Wykorzystanie kuminu w kuchni

Kmin rzymski jest także powszechnie wykorzystywany w kuchni dalekowschodniej i śródziemnomorskiej. Poza użyciem go jako dodatku do porannej szklanki wody, warto używać go do zup, gulaszów, potraw mięsnych, ryb, ryżu czy warzyw.

Jest kluczowym składnikiem przypraw takich jak curry czy garam masala – sprawdzi się jako dodatek do sałatek, hummusu i jogurtów. Poprawi ich smak i podniesie zawarte w nich wartości odżywcze.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Jan Tomaszewski już po operacji. Są nowe informacje
Jan Tomaszewski już po operacji. Są nowe informacje
Kluczowe pytanie o wszechświat. Trwa zacięty wyścig naukowców
Kluczowe pytanie o wszechświat. Trwa zacięty wyścig naukowców
Włosi walczą z dokuczliwymi owadami. Pomóc ma sztuczna wyspa
Włosi walczą z dokuczliwymi owadami. Pomóc ma sztuczna wyspa
Radość w Bieszczadach. Urodziło się pierwsze żubrzątko
Radość w Bieszczadach. Urodziło się pierwsze żubrzątko
Góra może spaść im na głowy. Ewakuowano mieszkańców wioski
Góra może spaść im na głowy. Ewakuowano mieszkańców wioski
Niewielu maturzystów wybrało te przedmioty. Dziś egzaminy
Niewielu maturzystów wybrało te przedmioty. Dziś egzaminy
Obudził ją hałas. Narzeka na koszenie. "Komu przeszkadza trawa?"
Obudził ją hałas. Narzeka na koszenie. "Komu przeszkadza trawa?"
Była świadkiem Jehowy. Postanowiła odejść. Zapłaciła dużą cenę
Była świadkiem Jehowy. Postanowiła odejść. Zapłaciła dużą cenę
Nie tylko Niemcy. Polski kurort stawia na Czechów
Nie tylko Niemcy. Polski kurort stawia na Czechów
Henryk Jaskuła samotnie opłynął Ziemię. Mija 45 lat od niezwykłego wyczynu
Henryk Jaskuła samotnie opłynął Ziemię. Mija 45 lat od niezwykłego wyczynu
Rosjanin narzeka na lot Ryanairem. "Czegoś takiego nie widziałem"
Rosjanin narzeka na lot Ryanairem. "Czegoś takiego nie widziałem"
Przyjechał na komunię dziecka. Z imprezy zabrała go policja
Przyjechał na komunię dziecka. Z imprezy zabrała go policja