Czterokrotnie zwiększają ryzyko Alzheimera. Unikaj jak ognia

31

Alzheimer jest przede wszystkim chorobą osób starszych, chociaż zdarza się, że rozwija się u pacjentów przed czterdziestką, a nawet młodszych. Charakteryzuje się obniżoną sprawnością umysłową. Jednym z pierwszych objawów są problemy z pamięcią. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera?

Czterokrotnie zwiększają ryzyko Alzheimera. Unikaj jak ognia
(Getty Images)

Aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna przeciwdziała chorobie Alzheimera. Ćwiczenia ruchowe zwiększają dopływ tlenu i substancji odżywczych do komórek mózgowych, dlatego objawy tej choroby
następują wolniej u osób o lepszej kondycji fizycznej.

Suplementacja witaminy E

Witamina E ma właściwości przeciwutleniające i chroni organizm przed działaniem nadtlenków lipidowych oraz wolnych rodników. Przez to witamin E broni nasz organizm przed wieloma chorobami - chorobą niedokrwienną serca, nowotworami czy właśnie alzheimerem.

Ograniczenie spożycia tłuszczów trans

Dr hab. Martha Clare Morris z Rush University w Chicago odkryła, że u osób starszych, spożywających znaczne ilości tłuszczów trans, odnotowano większe prawdopodobieństwo wystąpienia Alzheimera, niż u osób, które ich unikały, a w diecie stawiały na dobre tłuszcze, jak np. oliwa z oliwek.Obecność w diecie dużej ilości tłuszczów nasyconych ponad dwukrotnie zwiększała też prawdopodobieństwo wystąpienia demencji. Tłuszcze trans znajdziesz m.in. w przetworzonych produktach mięsnych, pieczywie, ciastach, słodyczach czy wyrobach garmażeryjnych.

Odpowiednia podaż witaminy B12

Witamina B12 obniża poziom homocysteiny. Jest to aminokwas, którego nadmiar we krwi jest czynnikiem ryzyka rozwoju demencji i choroby Alzheimera.

Utrzymanie wagi na prawidłowym poziomie

Otyłość i powiązana z nią insulinooporność czy cukrzyca mają również związek z alzheimerem. Dlatego zachowanie optymalnej wagi ciała jest dosyć istotne, żeby zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaników pamięci czy innych objawów towarzyszących tej chorobie

Produkty pochodzenia roślinnego

Warzywa, owoce, rośliny strączkowe oraz produkty zbożowe posiadają znaczną ilość witamin i składników mineralnych, które poprawiają koncentrację, pamięć i zdolność do skupiania uwagi. Dlatego to właśnie one są niezbędne w jadłospisie osób, które chcą uchronić się przed Alzheimerem.

Czytaj też:

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić