aktualizacja 

Dodaj do kawy. Twój organizm Ci podziękuje

2

Kawa oraz oliwa z oliwek, znane ze swoich zdrowotnych właściwości, mogą przynieść dodatkowe korzyści, gdy są spożywane razem! Tłuszcz w kawie nie jest niczym nowym, a specyficzny smak tej kombinacji zyskuje coraz większe grono fanów. Jakie są zalety regularnego picia kawy z dodatkiem oliwy?

Dodaj do kawy. Twój organizm Ci podziękuje
Dlaczego warto dodać oliwę do kawy? (Licencjodawca, Arkadij Schell)

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów wśród Polaków. Wielu z nas wstaje rano i sięga po filiżankę, by dzięki zawartej w niej kofeinie nieco się rozbudzić. Okazuje się, że kawa może wpływać również korzystnie na nasz organizm. Doskonale pasuje do niej oliwa z oliwek.

Choć dla wielu takie połączenie wydaje się czymś nienaturalnym, kawa z oliwą w jednym kubku zyskuje coraz więcej sympatyków. Poniżej w punktach wyjaśniamy, jaki może mieć wpływ na funkcjonowanie niektórych elementów naszego ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

1. Ochrona dla układu sercowo-naczyniowego

Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, które są korzystne dla serca. Kiedy połączymy je z antyoksydantami obecnymi w kawie, takimi jak kwas chlorogenowy, mogą one redukować stany zapalne i chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

2. Wsparcie funkcji metabolicznych

Kawa sama w sobie zwiększa tempo metabolizmu, pomagając w kontroli masy ciała. Dodanie oliwy z oliwek dostarcza zdrowe tłuszcze, które mogą regulować poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.

3. Ochrona układu nerwowego

Badania wskazują, że regularne picie kawy może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Parkinson czy Alzheimer. Fenole obecne w oliwie z oliwek również mają właściwości neuroprotekcyjne, co dodatkowo wspiera zdrowie mózgu.

4. Lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy

Tłuszcze zawarte w oliwie z oliwek ułatwiają przyswajanie przeciwutleniaczy, zwłaszcza gdy są spożywane razem z innymi składnikami. Kawa, będąca obfitym źródłem antyoksydantów, może być bardziej korzystna dla zdrowia, gdy dodamy do niej oliwę.

5. Wsparcie trawienia

Oliwa z oliwek stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, co poprawia trawienie. Kawa działa pobudzająco, więc picie tej mikstury może pomóc w regulacji procesów trawiennych.

Obie te substancje, kawa i oliwa z oliwek, są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, a ich połączenie może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne. Aby w pełni je wykorzystać, poleca się używanie wysokiej jakości, nierafinowanej oliwy z oliwek oraz świeżo mielonej kawy. Oczywiście należy pamiętać, by do takiej mikstury podejść z chłodną głową. Wszystko jest zdrowe, jeśli jest stosowane z umiarem.

Autor: RST
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić