Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Dodaj do prania lub zalej octem. Efekt cię zachwyci

3

Są bogatym źródłem cennego białka, witamin i związków mineralnych. Jak się okazuje, skorupka jajka kurzego również posiada szereg walorów, które warto wykorzystać. Dowiedz się, dlaczego nie powinno się jej wyrzucać do kosza.

Dodaj do prania lub zalej octem. Efekt cię zachwyci
Skorupki jajek można wykorzystać na wiele sposobów (Andriy Bezuglov)

Ze skorupek można przygotować okład, który pomoże na piekącą i podrażnioną skórę. W tym celu skorupki jajek kurzych należy zalać octem jabłkowym. Po 2-3 dniach, kiedy zrobią się miękkie, wyjmujemy je i przykładamy na podrażnione miejsce.

Wszechobecna chemia nie pozostaje obojętna dla naszego zdrowia. Silne detergenty mogą powodować uczulenia i nasilać objawy u osób chorych na astmę. Aby sprzątanie domu było bardziej ekologiczne i zdrowsze, możesz postawić na skorupki jajek. Dodaj je do płatków mydlanych rozpuszczonych w wodzie, a szybciej pozbędziesz się tłustych zabrudzeń z naczyń. Skorupki można też włożyć do lnianego woreczka i dodać do prania. Dzięki temu znikną żółte plany z białych firanek i prześcieradeł.

Skorupka jajka wykazuje silne właściwości ochronne, dzięki którym nie przedostają się przez nią żadne toksyczne związki, nawet jeżeli były obecne w paszy spożywanej przez kurę. Dlatego można ją wykorzystać do produkcji naturalnego suplementu, który dostarczy do organizmu odpowiednią ilość wapnia, miedzi, cynku, żelaza, fluoru i krzemu.

Wystarczy dokładnie wyparzyć w piekarniku kilka skorupek przez około 10 minut. Po upływie tego czasu należy je wyjąć i gdy ostygną, zmielić na bardzo drobny proszek. Jedna łyżeczka dziennie tego preparatu poprawi kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, a także zmniejszy ryzyko osteoporozy. Zmielone skorupki możemy dodać do jogurtu naturalnego lub twarożku.

Skorupkę jajka można dodać również do kawy. Jeśli chcesz poprawić smak i aromat swojego ulubionego napoju, włóż do niego wyparzoną skorupkę i wyjmij po kilku minutach.

Skorupki jaj sprawdzą się także jako zamiennik sztucznego nawozu. Należy je rozdrobnić, wysuszyć i wsypać do ziemi, zanim posadzimy w niej roślinę. Potem warto raz na dwa tygodnie podsypywać roślinę pokruszonymi skorupkami. Sole mineralne i wapń obecne w skorupce sprawią, że twoje uprawy staną się bardziej ekologiczne.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić