Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Doprowadza do demencji. Zrezygnuj, póki nie jest za późno

171

Zmiany, które z czasem zachodzą w naszym mózgu, mogą powodować zaburzenie pamięci, ogólnej sprawności umysłowej, a nawet problemów z mówieniem i orientacją przestrzenną. Jak się okazuje, do rozwoju demencji może przyczynić się nie tylko wiek, ale również niewłaściwa dieta. Dowiedz się, jaka żywność zwiększa ryzyko otępienia.

Doprowadza do demencji. Zrezygnuj, póki nie jest za późno
Białe pieczywo zwiększa ryzyko rozwoju demencji (Rob D the Baker. www.robdthebaker.com hello@robdthebaker.com)

Do początkowych objawów demencji możemy zaliczyć zaburzoną koncentrację i koordynację ruchową, problemy z pamięcią, apatię, obniżony nastrój oraz osłabienie organizmu. Demencja jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby Alzheimera.

Do rozwoju tej poważnej choroby może przyczynić się również cukrzyca, długotrwały stres, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, zespół metaboliczny, chora tarczyca, regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu, palenie papierosów, niska aktywność fizyczna, zespół metaboliczny i niewłaściwy sposób odżywiania.

Żeby obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia wielu poważnych chorób w tym demencji czy nowotworów, należy włączyć na stałe do naszej diety produkty spożywcze bogate w witaminę A, C, D i E, witaminy z grupy B, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze.

W trosce o nasze zdrowie powinniśmy ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych i izomerów trans. Zamiast oleju palmowego lepiej wybrać olej roślinny tłoczony na zimno. Należy także ograniczyć do minimum jedzenie białego pieczywa, ryżu i makaronu. Korzystniejsze dla naszego mózgu będzie sięganie po produkty na bazie pełnego ziarna. W ten sposób nie tylko usprawnimy pracę układu nerwowego, ale także unikniemy zbędnych kilogramów i zbyt wysokiego stężenia cukru w naszym krwiobiegu.

Słodzone napoje gazowane, energetyki, wysokoprzetworzona żywność, fast-foody, czerwone mięso, słodkie i słone przekąski również powinny zniknąć z naszego codziennego jadłospisu.

Pozytywnie na pracę naszego mózgu wpłynie za to regularne jedzenie ryb, orzechów, chudego białego mięsa, nabiału, świeżych warzyw i owoców oraz roślin strączkowych. Warto również pomyśleć o technikach relaksacyjnych, jodze i medytacji.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić