Dodawaj do potraw z jajek. Podkręca metabolizm, przyspiesza odchudzanie

6

Jajka dają nieograniczone możliwości w kuchni. Robimy z nich jajecznicę, podajemy smażone, na twardo, na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku, nadziewane a nawet marynowane. Aby ten smaczny produkt pomógł podkręcić metabolizm wystarczy okrasić go dodatkiem, który poleca amerykańska szefowa kuchni i blogerka kulinarna Ree Drummond.

Musztarda Dijon słynie z właściwości odchudzających
Musztarda Dijon słynie z właściwości odchudzających (Getty Images)

Aby potrawy na bazie jajek nabrały wyrazistego smaku i zyskały walory zdrowotne, należy dodać do nich musztardę Dijon. To najzdrowszy rodzaj musztardy. Jest wytwarzana wyłącznie z brązowej gorczycy modrej (Brassica juncea). Nie zawiera cukru ani chemicznych dodatków.

W składzie musztardy Dijon nie znajdziemy też barwników czy sztucznych konserwantów. Zamiast tego będzie tam białe wino oraz ocet. Co więcej – ma bardzo mało kalorii. Jedna łyżka stołowa tego ostrego dodatku to zaledwie 15 kcal. Można ją zatem dodawać praktycznie do wszystkich wytrawnych dań, w skład których wchodzą jajka.

Odchudzające działanie musztardy udowodnili naukowcy z Instytutu Politechnicznego z Oxfordu. Jak dowiedli, kapsaicyna oraz izotiocyjaniany allilu – fitochemikalia nadające musztardzie jej charakterystyczny ostro smak przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Podkręcają metabolizm nawet o 25 proc. w ciągu niespełna kilku godzin po zjedzeniu zaledwie jednej łyżeczki!

Amerykańska gwiazda poleca jeść jajka z musztardą na śniadanie. To właśnie wtedy jest najlepszy czas, by nastawić nasz metabolizm na najwyższe obroty.

Zobacz też: "Niewykluczone, że całą Polska ponownie zamknie się kleszczach lockdownu"

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić