Działa jak lek na nadciśnienie. Wycisza, uspokaja i wzmacnia serce

Niewielkie owce i kwiaty tej rośliny kryją w sobie ogromną moc, a domowe preparaty z ich dodatkiem stanowią naturalne lekarstwo na nadciśnienie, nadmierną nerwowość i inne dolegliwości. Koniecznie poznaj prozdrowotne właściwości głogu.

A branch full of red hawthorn berries in early autumn. Hawthorn berries. Crataegus monogyna
Javier Fernández SánchezGłóg jest źródłem antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Javier Fernández Sanchez

Ten ciernisty krzew można najczęściej spotkać w lesie i w zaroślach. W naszym kraju występują dwie odmiany tej rośliny: głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy. Do celów leczniczych wykorzystuje się jego liście, kwiaty o białym lub różowym kolorze, lub owce, które mają kulisty albo elipsowaty kształt oraz czerwonobrunatną lub ciemnoczerwoną barwę.

W surowcach zielarskich głogu znajdziemy m.in.: witaminę A i C, witaminy z grupy B, krzem, mangan, wapń, potas, żelazo, kobalt, flawonoidy, garbniki, aminy, procyjanidyny, fenolokwasy i błonnik pokarmowy. Dzięki obecności wielu cennych składników specyfiki na bazie tej rośliny podnoszą odporność na infekcje, łagodzą objawy przeziębienia i grypy, oczyszczają organizm z toksyn oraz wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Poza tym substancje, które znajdziemy w głogu, obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Wyciąg z głogu dotlenia mózg, poprawia samopoczucie, uspokaja, pomaga zasnąć i poprawia jakość naszego snu. Ta roślina jest również źródłem antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią nas przed niektórymi nowotworami.

Żeby w pełni skorzystać z prozdrowotnych głogu, wystarczy przygotować leczniczy napar z suszonych liści kwiatów lub owoców. Łyżkę suszu należy zalać wrząca wodą i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy miksturę i wypijamy, gdy lekko ostygnie. Herbatę z głogu spożywamy dwa razy dziennie. Po ten napój powinny sięgać szczególnie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze i inne problemy kardiologiczne.

Zanim jednak wdrożymy terapię, powinniśmy skonsultować się ze specjalistą. Należy pamiętać, że surowe kwiaty i owoce głogu nie nadają się do spożycia.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"