DM| 
aktualizacja 

Jedne z najzdrowszych grzybów. Jedz je jak najczęściej

21

Grzyby shitake, czyli twardniki japońskie, są nie tylko bardzo smaczne, ale posiadają również szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto je włączyć do swojego jadłospisu.

Grzyby shitake
Grzyby shitake (East News)

Grzyby shitake mają brązowy kolor i mięsistą konsystencję. Pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych takich jak miażdżyca i zawał serca. To dzięki zawartości eritadeniny. Poza tym twardniki japońskie są niskokaloryczne i regulują ciśnienie krwi.

Shitake wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Można w nich znaleźć mangan, selen i cynk. Te związki mineralne są antyoksydantami wpływającymi korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego serca i łagodzą objawy stresu oksydacyjnego, który przyczynia się do dolegliwości związanych z naczyniami krwionośnymi.

Grzyby shitake to także bogate źródło żelaza, dlatego dietetycy polecają je osobom, które **nie jedzą mięsa.

To nie koniec listy walorów zdrowotnych shitake. Ekstrakt z twardników japońskich zawiera lentinan, który **zmniejsza ryzyko nowotworów i hamuje rozwój namnażania się komórek rakowych w organizmie.

Zanim jednak zdecydujemy się sięgnąć po grzyby shitake, powinniśmy pamiętać, żeby wybierać twarde i mięsiste okazy, które mają równomierną powierzchnię. Grzyby mające mokre, lepkie plamy należy omijać. Ten rodzaj grzybów najlepiej przechowywać w zamkniętym opakowaniu i trzymać w lodówce lub zamrażarce, co sprawi, że będą nadawać się do spożycia nawet przez pół roku.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić