Jedno z najzdrowszych mięs. Rarytas powoli wraca do łask

16

Perliczka, to mięso, które przez pewien czas było nieco zapomniane, obecnie jednak zyskuje na popularności i coraz częściej gości na polskich stołach. Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść mięso z perliczki? Oto kilka argumentów.

Jedno z najzdrowszych mięs. Rarytas powoli wraca do łask
Mięso z perliczki wraca do łask (Getty Images, INA WATZLAWIK)

W naszym kraju jednym z najczęściej spożywanych mięs jest kurczak. Nie mniej popularna jest wieprzowina, a także wołowina. Często sięgamy również po produkty mięsne wysokoprzetworzone, takie jak parówki czy konserwy. Tymczasem zapominamy o mięsach, które niegdyś były podstawą menu na królewskich dworach.

Jednym z takich mięs jest perliczka. Do niedawna to mięso nie cieszyło się zbyt dużą popularnością, jednak obecnie zauważalny jest wzrost zainteresowania nim. I bardzo dobrze, ponieważ perliczka, mimo że jest nieco droższa i trudniejsza w przygotowaniu niż kurczak, to jest mięsem wyjątkowo delikatnym, wykwintnym i soczystym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Supermoc grzybów. Od zagadek kryminalnych przez produkcję butów po lek na nowotwór

Co więcej, posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Uważa się, że to jedno z najzdrowszych mięs. Cena za kilogram perliczki wynosi ok. 70-80 zł, jednak warto zainwestować w to mięso i od czasu do czasu włączyć je do naszego menu, np. w towarzystwie młodych ziemniaków i zasmażanych buraczków.

Mięso z perliczki dobre dla osób na diecie

Mięso perliczki jest chude, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie odchudzającej. Co ciekawe, w tym mięsie znajdziemy aż dwa razy mniej tłuszczu niż w popularnym kurczaku, ale za to znacznie więcej przyswajalnego białka.

Perliczka wyróżnia się na tle innych drobiu tym, że ma najmniej kalorii (w 100 g zaledwie 160 kcal), za to obfituje w witaminy i składniki mineralne, takie jak potas, magnez, witaminy z grupy B, żelazo czy witaminę E nazywaną też ‘’witaminą młodości’’. To również cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę naszego układu sercowo-naczyniowego, chroniąc m.in. przed miażdżycą.

Perliczka jest również polecana przez dietetyków osobom zmagającym się z cukrzycą, chorobami serca, nadwagą czy otyłością. Chętnie sięgają po nią osoby aktywne fizycznie oraz profesjonalni sportowcy - właśnie ze względu na niską zawartość tłuszczu przy jednocześnie wysokiej zawartości białka.

Autor: ŁD
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić