Jedno z najzdrowszych mięs. Rarytas powoli wraca do łask

Perliczka, to mięso, które przez pewien czas było nieco zapomniane, obecnie jednak zyskuje na popularności i coraz częściej gości na polskich stołach. Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść mięso z perliczki? Oto kilka argumentów.

Mięso z perliczki wraca do łaskMięso z perliczki wraca do łask
Źródło zdjęć: © Getty Images | INA WATZLAWIK

W naszym kraju jednym z najczęściej spożywanych mięs jest kurczak. Nie mniej popularna jest wieprzowina, a także wołowina. Często sięgamy również po produkty mięsne wysokoprzetworzone, takie jak parówki czy konserwy. Tymczasem zapominamy o mięsach, które niegdyś były podstawą menu na królewskich dworach.

Jednym z takich mięs jest perliczka. Do niedawna to mięso nie cieszyło się zbyt dużą popularnością, jednak obecnie zauważalny jest wzrost zainteresowania nim. I bardzo dobrze, ponieważ perliczka, mimo że jest nieco droższa i trudniejsza w przygotowaniu niż kurczak, to jest mięsem wyjątkowo delikatnym, wykwintnym i soczystym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Supermoc grzybów. Od zagadek kryminalnych przez produkcję butów po lek na nowotwór

Co więcej, posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Uważa się, że to jedno z najzdrowszych mięs. Cena za kilogram perliczki wynosi ok. 70-80 zł, jednak warto zainwestować w to mięso i od czasu do czasu włączyć je do naszego menu, np. w towarzystwie młodych ziemniaków i zasmażanych buraczków.

Mięso z perliczki dobre dla osób na diecie

Mięso perliczki jest chude, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie odchudzającej. Co ciekawe, w tym mięsie znajdziemy aż dwa razy mniej tłuszczu niż w popularnym kurczaku, ale za to znacznie więcej przyswajalnego białka.

Perliczka wyróżnia się na tle innych drobiu tym, że ma najmniej kalorii (w 100 g zaledwie 160 kcal), za to obfituje w witaminy i składniki mineralne, takie jak potas, magnez, witaminy z grupy B, żelazo czy witaminę E nazywaną też ‘’witaminą młodości’’. To również cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę naszego układu sercowo-naczyniowego, chroniąc m.in. przed miażdżycą.

Perliczka jest również polecana przez dietetyków osobom zmagającym się z cukrzycą, chorobami serca, nadwagą czy otyłością. Chętnie sięgają po nią osoby aktywne fizycznie oraz profesjonalni sportowcy - właśnie ze względu na niską zawartość tłuszczu przy jednocześnie wysokiej zawartości białka.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył