aktualizacja 

Najzdrowszy owoc świata. Broń w walce z komórkami nowotworowymi

34

Być może nie wszyscy jeszcze słyszeli o śliwkach umeboshi. A warto zastanowić się nad wprowadzeniem pewnych modyfikacji w swoim codziennym stylu życia i zacząć spożywać te owoce na co dzień. Dowiedz się, dlaczego mogą być uznane za jeden z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku.

Najzdrowszy owoc świata. Broń w walce z komórkami nowotworowymi
Śliwki umeboshi (Getty Images, jyugem)

Śliwki umeboshi są często określane jako kwaśne śliwki lub japońskie morele. Są to owoce o okrągłym kształcie, które są suszone i marynowane, co nadaje im charakterystyczny kwaskowaty smak.

Te specyficzne śliwki są zbierane w sezonie letnim, szczególnie pod koniec czerwca, kiedy owoce osiągają największą kwasowość. Śliwki umeboshi są doskonałym dodatkiem do potraw z białego ryżu, ale można je również podawać zawinięte w wodorosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zmniejszają ryzyko raka prostaty. Nowe odkrycie naukowców

Regularne spożywanie tych owoców pomaga oczyścić organizm z toksyn i usprawnia pracę wątroby.

Ponadto, mogą one pomóc w leczeniu stanów zapalnych i stłuszczenia wątroby. W tych owocach znajduje się duża ilość błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, usuwa z nich złogi pokarmowe i zapobiega zaparciom. Japońskie morele są również bogate w potas, mangan, tiaminę, ryboflawinę i witaminę A.

Ekstrakt z umeboshi pomocny w walce z rakiem?

Zgodnie z wynikami badań opublikowanych na łamach czasopisma "Tumori", ekstrakt z umeboshi jest w stanie zahamować rozwój choroby nowotworowej, nie niszcząc jednocześnie zdrowych komórek. Substancje zawarte w śliwkach pochodzących z Japonii mogą pomóc pacjentom z rakiem wątroby, jelita grubego, trzustki, piersi i skóry.

Do tego przeciwutleniacze zawarte w kwaśnych śliwkach opóźniają proces starzenia się organizmu. Polifenole zwiększają produkcję kolagenu i stymulują działanie osteoblastów, które odpowiadają za syntezę kości, dzięki czemu chronią przed osteoporozą.

Śliwki umeboshi mają również właściwości antybakteryjne, które poprawiają stan zdrowia naszej jamy ustnej i zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy, zapalenia dziąseł i ubytków w uzębieniu.

Regularne spożywanie tych owoców reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza stres oksydacyjny, który przyczynia się do rozwoju wielu poważnych chorób. Ponadto, śliwki umeboshi mają pozytywny wpływ na gospodarkę kwasowo-zasadową i pomagają odkwasić organizm. Można je kupić w internetowych sklepach ze zdrową żywnością, sklepach z produktami japońskimi, a także na allegro.

Autor: ŁD
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić