Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Jedno z najzdrowszych mięs. Znowu wraca do łask

9

Z ostatniego badania Kantar i Grupy Blix wynika, że Polacy sięgają po mięso zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu i najchętniej wybierają drób. Jeśli należysz do tej grupy i rozważasz, co zjeść jutro na obiad – wybierz perliczkę. Organizm podziękuje ci za nią bardziej niż za kurczaka.

Jedno z najzdrowszych mięs. Znowu wraca do łask
Dlaczego warto jeść perliczkę? (Licencjodawca, Stanislav Ostranitsa)

W naszym kręgu kulturowym perlica zwyczajna została opisana naukowo w 1758 r., kiedy przywieziono ją do Szwecji z terenów dzisiejszego Sudanu Południowego. Pierwotnie zaliczano ją do grupy bażantów i do dziś uważa się, że mięso perliczki i bażanta są do siebie łudząco podobne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto sięgnąć po mięso z perliczki?

Mięso perliczki jest cenione za swój bogaty, lekko orzechowy, wyraźny i charakterystyczny smak i delikatną, soczystą konsystencję. Jest bardziej intensywne niż kurczak i mniej "gęste" niż kaczka.

Wartości odżywcze mięsa z perliczki

Mięso perliczki jest bogatym źródłem białka o wysokiej jakości. Zawiera dwa razy mniej tłuszczu od kurczaka (co czyni je doskonałym wyborem dla osób starających się kontrolować wagę lub poziom cholesterolu), za to sporo witamin i minerałów, w tym spore ilości żelaza, magnez, potas, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę E i D oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mięso z perliczki jest stosunkowo niskokaloryczne, korzystnie wpływa na układ nerwowy, kostny i mięśniowy, obniża ciśnienie tętnicze, poprawia wzrok i usprawnia pracę serca.

Przepisów na perliczkę znajdziemy w sieci całkiem sporo. Można ją upiec z farszem z kaszy, grzybów, warzyw lub owoców (np. jabłek), udusić w sosie na bazie wina, cydru lub soku z pomarańczy. Perliczka jest też częstym daniem w tradycyjnej kuchni francuskiej, a jednym z popularnych sposobów przygotowania jest "Perliczka à la Normande", czyli perliczka po normandzku.

Oto przepis na jedną z jej wersji

Składniki:

- 1 perliczka

- sól i pieprz

- 2 łyżki masła

- 1 małe jabłko

- 1 cebula

- 1/2 szklanki brandy (opcjonalnie)

- 1 szklanka śmietanki kremówki

- 1 szklanka wytrawnego białego wina

- 1 liść laurowy

- gałązka tymianku

Przygotowanie:

1. Perliczkę oczyść, osusz i natrzyj solą i pieprzem. W środku umieść obrane i pokrojone w kostkę jabłko.

2. W dużym garnku roztop masło, a następnie obsmaż perliczkę ze wszystkich stron na złoty kolor.

3. Dodaj pokrojoną cebulę do garnka i smaż, aż zmięknie.

4. (opcjonalnie) Podlej perliczkę brandy i podpal, aby spalić alkohol. Uważaj — płomienie mogą być wysokie.

5. Dodaj do garnka białe wino, śmietankę, liść laurowy i tymianek. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż perliczka będzie miękka, a sos zgęstnieje.

Perliczkę podawaj z sosem, pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką, która doskonale nadaje się do maczania w sosie.

Przepis można dostosować do własnych preferencji, dodając ulubione przyprawy lub składniki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić