Kamil S. Sikora| 

Najchudsza ryba. Praktycznie bez cholesterolu i toksycznej rtęci

56

Chociaż ryby są niezwykle wartościowym produktem spożywczym, to należy pamiętać, że niektóre gatunki są bardzo kaloryczne. Osoby będące na diecie powinny zatem sięgać po najchudsze z nich. Dowiedz się, które polecają dietetycy.

Najchudsza ryba. Praktycznie bez cholesterolu i toksycznej rtęci
Warto jeść rybę w galarecie (Licencjodawca, Gareth Price)

Ryby powinny mieć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. To jedno z najcenniejszych źródeł kwasów omega-3. Znajdziemy w nich również witaminę A, D, witaminy z grupy B, witaminę E, a także wartościowe białko, żelazo, jod i selen.

Liczne badania udowodniły, że regularne jedzenie ryb zmniejsza ryzyko rozwoju depresji, chorób układu sercowo-naczyniowego, a także wspiera działanie naszego mózgu – poprawia pamięć i koncentrację, a także przeciwdziała demencji.

Niektóre osoby uważają, że ryby są tłuste, dlatego zamiast tego pysznego produktu wybierają np. mięso drobiowe. To błąd, gdyż w sklepach bez problemu dostaniemy ryby chude. Są wśród nich: dorsz, tołpyga i amur.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czy warto sięgać po wędzone ryby?

Dorsz będzie znakomitym dodatkiem do zupy rybnej. Świetnie smakuje też gotowany, pieczony i grillowany. Tołpyga i amur to ryby słodkowodne, których właściwości zdrowotne można zwiększyć, podając je z warzywami pełnymi antyoksydantów, m.in. z cebulą, brokułami czy pieczonym czosnkiem.

Ulubioną rybą dietetyków jest morszczuk. Nic dziwnego – to ryba z niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. W dodatku odznacza się najniższym stężeniem rtęci. Jest cennym źródłem kwasów DHA – zawiera ich więcej niż halibut, karmazyn, dorsz czy miruna. W morszczuku znajdziemy też aminokwasy egzogenne, takie jak lizyna czy treonina.

Kolejną ‘’dietetyczną’’ rybą jest sandacz. Mięso tej ryby ma delikatny maślany smak i doskonale smakuje podane z dodatkiem cytryny i czosnku. Jedzenie sandacza przy ograniczeniu czerwonego mięsa w diecie - sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Warto sięgać również po mintaja. w 100 g zawiera zaledwie 0,4 g tłuszczu i tylko 92 kcal. Na liście najchudszych ryb nie mogło też zabraknąć szczupaka, którego wiele osób chętnie konsumuje na zimno – w galarecie. Taki sposób jedzenia tej smacznej ryby wpłynie pozytywnie nie tylko na nasz mózg i serce, ale i na stawy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić