Wiosenny przysmak. Chroni przed rakiem płuc i jelita grubego

Chociaż Polacy najczęściej sięgają po nią zimą, to warto ją włączyć na stałe do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza teraz, kiedy na straganach pojawiła się już młoda kapusta. Dowiedz się, dlaczego warto konsumować to warzywo regularnie.

Bigos z młodej kapustyBigos z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Kapusta to bardzo popularne w naszym kraju warzywo, którego walory kulinarne i właściwości prozdrowotne były wykorzystywane już w starożytności. Jest łatwo dostępna przez cały rok, ale warto po nią sięgać szczególnie podczas wiosennych miesięcy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w kuchni jako podstawowy składnik bigosu czy kapuśniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młoda kapusta w kuchni

Jest lekka i chrupiąca, wyróżnia się delikatnym i orzeźwiającym smakiem, dlatego z powodzeniem można ją również dodać do sałatki, potrawy rybnej lub dania mięsnego. Znajdziemy w niej takie cenne elementy jak: witamina A, C, E, K i H, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, flawonoidy, olejki gorczyczne, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, mangan, żelazo i siarka.

Młoda kapusta. Jakie ma właściwości zdrowotne?

Młoda kapusta podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawnia pracę układu nerwowego, wzmacnia kondycję narządu wzroku, oczyszcza ciało z toksyn i pomaga w leczeniu ran. Poza tym dba o prawidłową krzepliwość krwi, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne oraz wspomaga proces trawienia węglowodanów. Obecne w niej przeciwutleniacze spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu i redukują nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny.

Antyoksydanty, które posiada kapusta, zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, takich jak rak piersi, płuc i jelita grubego. Młoda kapusta przyspiesza także perystaltykę jelit i wymiata szkodliwe złogi pokarmowe zalegające w układzie pokarmowym.

Jest produktem niskokalorycznym, dlatego bez obawy mogą po nią sięgać osoby z nadwagą i otyłością, które chcą uporać się z nadprogramowymi kilogramami. Warto wspomnieć, że regularne sięganie po ten wiosenny rarytas pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, chorobami serca i udarem mózgu.

Wybrane dla Ciebie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"