Wiosenny przysmak. Chroni przed rakiem płuc i jelita grubego

Chociaż Polacy najczęściej sięgają po nią zimą, to warto ją włączyć na stałe do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza teraz, kiedy na straganach pojawiła się już młoda kapusta. Dowiedz się, dlaczego warto konsumować to warzywo regularnie.

Bigos z młodej kapustyBigos z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Kapusta to bardzo popularne w naszym kraju warzywo, którego walory kulinarne i właściwości prozdrowotne były wykorzystywane już w starożytności. Jest łatwo dostępna przez cały rok, ale warto po nią sięgać szczególnie podczas wiosennych miesięcy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w kuchni jako podstawowy składnik bigosu czy kapuśniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młoda kapusta w kuchni

Jest lekka i chrupiąca, wyróżnia się delikatnym i orzeźwiającym smakiem, dlatego z powodzeniem można ją również dodać do sałatki, potrawy rybnej lub dania mięsnego. Znajdziemy w niej takie cenne elementy jak: witamina A, C, E, K i H, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, flawonoidy, olejki gorczyczne, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, mangan, żelazo i siarka.

Młoda kapusta. Jakie ma właściwości zdrowotne?

Młoda kapusta podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawnia pracę układu nerwowego, wzmacnia kondycję narządu wzroku, oczyszcza ciało z toksyn i pomaga w leczeniu ran. Poza tym dba o prawidłową krzepliwość krwi, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne oraz wspomaga proces trawienia węglowodanów. Obecne w niej przeciwutleniacze spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu i redukują nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny.

Antyoksydanty, które posiada kapusta, zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, takich jak rak piersi, płuc i jelita grubego. Młoda kapusta przyspiesza także perystaltykę jelit i wymiata szkodliwe złogi pokarmowe zalegające w układzie pokarmowym.

Jest produktem niskokalorycznym, dlatego bez obawy mogą po nią sięgać osoby z nadwagą i otyłością, które chcą uporać się z nadprogramowymi kilogramami. Warto wspomnieć, że regularne sięganie po ten wiosenny rarytas pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, chorobami serca i udarem mózgu.

Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył