Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Jedz do woli. Chronią przed rakiem płuc, ułatwiają oddychanie

171

Oprócz ćwiczeń oddechowych i rezygnacji z palenia papierosów, pracę naszych płuc warto wspierać za pomocą niektórych produktów spożywczych. Odpowiednia dieta pomoże pozbyć się problemów z oddychaniem, takich jak np. świszczący oddech czy stany zapalne oraz zmniejszy ryzyko rozwoju raka płuc.

Jedz do woli. Chronią przed rakiem płuc, ułatwiają oddychanie
Warzywa kapustne chronią przed nowotworem płuc (Khanh Ngo Photography)

Łosoś

To jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce. Chętnie sięgamy zarówno po surowego, jak i wędzonego łososia. To produkt bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które hamują rozwój stanów zapalnych w płucach oraz namnażanie się bakterii.

Są również polecane w diecie osób zmagających się z astmą. Dodatkowo słyną z właściwości antyoksydacyjnych, dzięki którym niszczą wolne rodniki znane ze swojego rakotwórczego działania.

Warzywa kapustne

Naukowcy z Bostonu potwierdzili, że warzywa kapustne mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu płuc. Wszystko dzięki temu, że warzywa te są cennym źródłem glukozynolanów – związków o działaniu przeciwnowotworowym. Do warzyw kapustnych zaliczamy m.in. brukselkę, jarmuż, kapustę, kalafiora czy kalarepę.

Kawa

Produktem, po który warto sięgać, by usprawnić działanie płuc i ułatwić oddychanie jest kawa. Produkt ten zawiera kofeinę, która nie tylko pobudza nas do działania i dodaje energii.

Okazuje się, że związek ten działa podobnie do teofiliny. Jest to lek o działaniu rozszerzającym oskrzela. Teofilina usprawnia przepływ powietrza przez drogi oddechowe, a także pomaga złagodzić objawy pojawiające się u osób cierpiących na astmę, takie jak kaszel, duszności czy świszczący oddech. Podobnie działa kofeina.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić