Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Sprawdzali, które mięso jest zdrowsze. Szokujące wyniki badań

66
Podziel się:

Powszechna opinia głosi, że jedząc białe mięso zamiast czerwonego, jesteśmy mniej narażeni na wysoki poziom cholesterolu we krwi. Co na ten temat sądzą eksperci?

Duża ilość mięsa w diecie podnosi poziom złego cholesterolu
Duża ilość mięsa w diecie podnosi poziom złego cholesterolu

Naukowcy postanowili sprawdzić, czy rzeczywiście białe mięso wpływa na niższe stężenie cholesterolu we krwi. Wyniki tych badań opublikowano w magazynie "American Journal of Clinical Nutrition". Eksperyment naukowy trwał miesiąc i wzięło w nim udział 113 osób. Uczestnicy badania byli podzieleni na grupy pod względem sposobu odżywiania.

W pierwszej grupie dieta była oparta na czerwonym mięsie, w drugiej – na białym, a u pozostałych osób mięso było zastąpione białkiem roślinnym. Okazało się, że nie rodzaj mięsa wpływa na poziom cholesterolu, a sama jego obecność w diecie. Osoby, które nie spożywały mięsa miały zdecydowanie niższy cholesterol niż te, które żywiły się czerwonym i białym mięsem. Natomiast grupy, w których spożywane było mięso nie różniły się specjalnie od siebie pod względem poziomu cholesterolu.

Białe mięso uważane jest za zdrowsze, ponieważ posiada mniej tłuszczu niż czerwone. Z badań wynika, że zwolennicy białego mięsa będą mieli taki sam cholesterol co osoby wybierające mięso czerwone. Trzeba zaznaczyć,. że każdy organizm ma inne predyspozycje i reaguje inaczej na dietę bogatą w produkty mięsne. Naukowcy postanowili zgłębić ten temat i kontynuować badania.

Zazwyczaj cholesterol dzielimy na dobry i zły. Na jego poziom w naszym organizmie wpływa rodzaj diety, aktywność fizyczna oraz metabolizm. Zbyt duża ilość lipidów zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób serca i zaburza funkcjonowanie układu krążenia.

Żeby sprawdzić poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów, wystarczy wykonać proste badania laboratoryjne krwi. Oczywiście wyniki najlepiej potem skonsultować z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(66)
jedzer
10 miesięcy temu
znam się na jedzeniu jak nikt do życia wystarczą same weglowodany nie wolno spożywac białka bo ono trawiąc się zatruwa organizm żołądek jelita jedzcie same rosliny sto lat...
kulturysta
10 miesięcy temu
ja się żywie energią światła i chlebem w bicu mam 75 cm wzrost 180cm waga 200 kg tłusz 0% Do życia wystarczy sam chleb potwierdzam
dietetyk
10 miesięcy temu
nie wolno jeść białka czy to zwierzecego czy to roslinnego przez białko jest skleroza do zycia wystarczy sam chleb specjalny pozbawiony amibokwasów
ogrodnik
rok temu
u nas wszystko mięso to yf nafaszerowany antybiotykami. Nikt tego nie kontroluje. Byle sprzedać i zgarnąć kasę.W zbożach sama chemia. Owoce pryskane tydzień w tydzien, a potem przechowywane w chłodziarkach i nasycane chemią tydzień po tygodniu, by w odpowiednim momencie np. tuz przed świętami wrzucić do sklepów całego kraju.Wyglądają jakby je przed chwilą zdjęto z drzew albo pola.Śliwki, truskawki itp. a to jeden wielki , szkodliwy, rakotwórczy yf.
Kasia
rok temu
Szczaw i mirabelki najzdrowsze.A reszta dla innego sortu.
Realista
rok temu
Totalna bzdura. 1. cholesterol tworzy się w dłuższym okresie, niż m-c tj. przynajmniej 6 m-cy.Po drugie tłuszcze nasycone nie wpływają na tworzenie się cholesterolu i miażdżycy, bardziej czyni to roślinny tłuszcz.
Dario
rok temu
Pierwotny człowiek zabijał zwierzynę z głodu i żeby przeżyć nie miał zielonego pojęcia co cholesterol jedyne zmartwienie żeby swoją kiche zapchać
syf na syfie
rok temu
kiedys wieprzowina dochodzila do konsumcji po dobrym pol roku .teraz biora z niemiec na polskie kielbasy bo tylko potrzeba 3 miesiecy a nie jak w polsce 4 miesiecy
Rock
rok temu
Czy potrzeba 100 lat żeby w końcu było wiadomo co jest a co nie jest... Rzygać się chce od tych artykułów, bredni manipulującej ludźmi. Jedyne co jest pewne i naukowcy nie muszą tego badać. Media to syf
Smacznego
rok temu
Dlaczego redaktorzy nie zobacza ile chemi w workach woza do zakladow miesnuch a potem sie wypowiadaja
Bogdan
rok temu
Skoro każdy rodzaj mięsa jest beeeee to przestawimy się na robale jak Azjaci to dopiero będziemy zdrowi,a podobno już trwają przygotowania do hodowli tego świństwa
Nemo
rok temu
Niektórzy piszą- zdrowe inni niezdrowe mięso, czy żywność. Nie ma takich pojęć! Ktoś je kiedyś wprowadził błędnie, a reszta powtarza. Już nie będę pisać, jak kto, bo to bardzo mądre zwierzę wbrew niesłusznej obiegowej opinii.
Ekolog
rok temu
To nie bieda zmusza nas do oddychania smogiem ale głupota ludzka.Bardzo wielu kierowcòw na postoju ma włączony silnik i w tym czasie grzebie sobie w komòrce.Nie wspomnę już czym ludzie palą.Mieszkam w bloku w pobliżu domków jednorodzinnych,nieraz czarna łuna wydobywa się z komina.
....
rok temu
Idziesz do sklepu bierzesz piersi kurczaka, zazwyczaj maja "żyłkę/ błonkę" przechodzaca przez odcinek piersi. Jesli jest bialego koloru nie kupuj to znaczy ze kura byla na hormonach wzrostu, sterydach i prawdopodobnie antybiotykach. Jezeli jest koloru cielistego jak skora ns twoim nadgarstku jest ok. Mam cukrzyce i mimo ze mieso nie posiada weglowodanow to od calego swinstwa i adrenaliny dostawalam takich skokow cukru, ze 2x bylam w szpitalu bo insulina nie pomagala.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić