aktualizacja 

Jedz dwa razy w tygodniu. Fenomenalnie zmniejsza ryzyko raka płuc

5

Rak płuc to jeden z najgroźniejszych nowotworów. Chorują na niego nie tylko osoby palące papierosy. Wyniki najnowszych badań pokazały, że jeden z popularnych produktów spożywczych może znacznie zmniejszyć ryzyko tego nowotworu. Dowiedz się, o jaki chodzi.

Czosnek chroni przed rozwojem raka płuc
Czosnek chroni przed rozwojem raka płuc

Nie od dzisiaj wiadomo, że czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw. Jest naturalnym antybiotykiem, który podnosi odporność na różnego rodzaju infekcje i jest silną bronią w walce z objawami grypy i przeziębienia.

Poza tym obecność czosnku w codziennej diecie obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przez co chroni nas przed rozwojem miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Czosnek wpływa również korzystnie na prawidłowe ciśnienie krwi, usprawnia proces trawienny i opóźnia proces starzenia się organizmu. To jednak nie koniec listy walorów zdrowotnych tej rośliny.

W prestiżowym czasopiśmie medycznym ''Cancer Prevention Research'' opublikowano wyniki nowych badań naukowych dotyczących skuteczności czosnku w profilaktyce nowotworów. W badaniach brały osoby, które nałogowo paliły wyroby tytoniowe.

Zdaniem naukowców regularne spożywanie surowego czosnku co najmniej dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko nowotworu płuc nawet o 44 proc. Te niezwykłe właściwości czosnek zawdzięcza zawartości allicyny, która wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Właśnie dzięki tej substancji czosnek posiada swój charakterystyczny ostry smak i zapach. Badacze zapowiedzieli, że badania pod tym kątem będą kontynuowane. W profilaktyce raka płuc bardzo istotna jest odpowiednia dieta, jednak pamiętajmy, że kluczowe jest całkowite zrezygnowanie z palenia.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić