Milena Górecka| 

Jedz, nie żałuj sobie. Chronią przed rakiem piersi i jelita grubego

3

Płatki owsiane są uznawane za jeden z najzdrowszych wyborów na pierwszy posiłek dnia. To tania ochrona przed rakiem, która wspiera pracę wielu narządów. Z czym wiąże się codzienne spożywanie popularnych płatków?

Jedz, nie żałuj sobie. Chronią przed rakiem piersi i jelita grubego
Płatki owsiane mają działanie antynowotworowe (Licencjodawca, 2024 The Washington Post)

Wartości odżywcze płatków owsianych

Płatki owsiane zawierają błonnik, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk, mangan i antyoksydanty. Porcja (100 gramów ugotowanych płatków bez dodatku soli i cukru) zawiera 71 kalorii, dostarcza 2,54 g białka, 1,7 g błonnika oraz 1,52 g tłuszczu.

Zaleca się, aby dorosła osoba spożywała dziennie od 30 do 50 gramów płatków owsianych. Taka porcja dostarcza niezbędnych składników odżywczych bez ryzyka przekroczenia zalecanego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Warto jednak pamiętać, że indywidualne potrzeby mogą różnić się w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej i celów dietetycznych.

Co daje codzienne spożywanie płatków owsianych?

1. Obniża poziom cholesterolu i wspiera zdrowie układu krążenia

Płatki owsiane są źródłem beta-glukanu, rodzaju błonnika rozpuszczalnego, który może przyczynić się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu LDL. Beta-glukan, wiążąc się z cholesterolem w jelitach, pomaga zmniejszyć jego absorpcję do krwiobiegu, a tym samym obniża również ogólny poziom cholesterolu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przez miesiąc jadła na śniadanie owsiankę

2. Korzystnie wpływa na tarczycę

Płatki owsiane zawierają przeciwzapalne polifenole, co ma znaczenie dla osób z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy, takimi jak Hashimoto czy choroba Gravesa-Basedowa. Owies bogaty jest także w selen i jod, minerały kluczowe dla produkcji hormonów.

3. Działa antynowotworowo

Obecne w płatkach owsianych fitochemikalia, w tym lignany, mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka niektórych nowotworów, zwłaszcza raka piersi i jelita grubego. Błonnik zawarty w płatkach owsianych wykazuje również korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów żołądka, jelita grubego, odbytu, endometrium, prostaty, nerki oraz trzustki.

4. Wspiera trawienie i proces utraty wagi

Spożywanie płatków owsianych stabilizuje poziom cukru we krwi i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Może przyczynić się do zmniejszenia uczucia wzdęć i poprawy trawienia, a także zapewnić dłuższe uczucie sytości.

Zbilansowana dieta, w której znajdą się płatki owsiane, może więc przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić