Karolina Rozmus
Karolina Rozmus| 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. Odstrasza raka, zapobiega zakrzepom

46

Szczypta pieprzu dla pikanterii, odrobina kurkumy dla koloru i ząbek czosnku dla smaku. To błąd! Są przyprawy, po które powinniśmy sięgać bez obaw i hojnie dodawać do potraw. Dziesiątki badań prowadzonych przez dekady dowiodły, że to w nich kryje się tajemnica zdrowia, piękna, młodości i długiego życia. Oto szczęśliwa siódemka.

Jedz, nie żałuj sobie. Odstrasza raka, zapobiega zakrzepom
Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw. Nie żałuj jej do potraw (Licencjodawca, Uma Shankar sharma)

Kurkuma

Kojarzymy ją jako żółty proszek zamknięty w małych saszetkach, ale coraz więcej sklepów sprzedaje także kurkumę w postaci niewielkich kłączy przypominających imbir. Śmiało sięgajmy po kurkumę w obu formach, bo zarówno świeża, jak i suszona odstraszają nowotwory.

Badania przeprowadzone na populacjach, w których kurkuma jest stałym elementem kuchni, dowiodły, że rak atakuje tam znacznie rzadziej.

Imbir

Najlepszy jest świeży, na szczęście w Polsce można go nabyć bez trudu. Dodany do herbaty, w postaci zdrowotnej nalewki czy syropu, starty do dań na bazie ryżu czy makaronu będzie remedium na infekcje, ale nie tylko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pestki brzoskwini. Sprawdź, co zawierają i czy można je bezpiecznie jeść

Imbir łagodzi dolegliwości trawienne i wspomaga utratę kilogramów, ale przede wszystkim hamuje agregację płytek, zapobiegając groźnym dla życia zakrzepom.

Czosnek

Ukochana przez Polaków niepozorna roślina to także silna broń na infekcje oraz remedium na problemy żołądkowe.

Badania wykazały, że ma znacznie więcej właściwości: zbija cholesterol, a zawarty w czosnku sulfotlenek disiarczku diallilu rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie tak skutecznie, jak niektóre leki.

Kminek

Znana od wieków przyprawa, za którą dziś wiele osób nie przepada. Czas zmienić nastawienie, bo poza działaniem moczopędnym i wiatropędnym kminek pozytywnie wpływa na układ krążenia, chroniąc serce przed chorobami. Badania dowodzą, że niepozorne ziarenka mogą nawet chronić przed rakiem.

Kolendra

Kochana przez ludność basenu Morza Śródziemnego, mieszkańców Azji i Afryki, w Polsce wciąż jest nie do końca poznana.

A szkoda, bo ta roślina wymiata z organizmu zanieczyszczenia i "śmieci", zwłaszcza śmiertelnie trujący ołów czy rtęć.

Pietruszka

Zielona natka to coś więcej niż niepozorny dodatek do rosołu. To magiczne ziele w mig obniża poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą.

Dowiodło tego jedno z badań przeprowadzone na diabetykach w Turcji. Natka obniża także ciśnienie i chroni przed zawałem serca.

Cynamon

Nieodzowny dodatek do szarlotki, ale od dziś zaczniesz sypać ją do kawy, herbaty i wszystkich dań, nie tylko tych słodkich.

Cynamon nie tylko zabija drobnoustroje, takie jak wirusy, grzyby i bakterie, ale też chroni przed skokami cukru we krwi, poprawia pracę nerek, zbija stany zapalne w organizmie i dba o serce.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić