Kamil S. Sikora| 

Jedz trzy sztuki dziennie. Tania ochrona przed rakiem i zawałem

47

Suszone daktyle doskonale sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw, ale można je również jeść bez żadnego przyrządzania. Poza walorami smakowymi posiadają także szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni z nich skorzystać, wystarczy zjadać tylko trzy sztuki dziennie.

Jedz trzy sztuki dziennie. Tania ochrona przed rakiem i zawałem
Dlaczego warto jeść daktyle? (Licencjodawca)

Suszone daktyle należą do najpopularniejszych i najsmaczniejszych bakalii.

Są świetnym dodatkiem do domowych wypieków, sałatki, owsianki, koktajlu czy sosu do białego mięsa.

Sprawdzą się również jako zdrowszy zamiennik tłustych, słonych i niezdrowych przekąsek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sekrety daktyli. Wymiatają złogi i bakterie z jelit

Warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na ich niepowtarzalny smak, ale również z powodu korzystnego wpływu, jaki wywierają na naszą kondycję zdrowotną.

W suszonych daktylach znajdziemy m.in.: witaminę A, witaminy z grupy B, magnez, potas, mangan, wapń, aminokwasy, polifenole, błonnik pokarmowy, oraz kwas linolowy, palmitynowy, oleinowy i linolenowy.

Dzięki obecności cennych składników wykazują wiele prozdrowotnych właściwości.

Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią nas przed nadmiarem wolnych rodników, który wywołuje stres oksydacyjny. Poza tym antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu.

Regularne sięganie po suszone daktyle podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, wzmacnia kondycję kości i zębów, a także zapobiega osteoporozie i niedokrwistości (anemii).

Ta zdrowa przekąska usprawnia również procesy trawienne, wzmaga uczucie sytości po posiłku, reguluje rytm wypróżnień, poprawia perystaltykę jelit, wspiera mikroflorę jelitową oraz wymiata z jelit szkodliwe złogi pokarmowe.

Ponadto suszone daktyle pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który sprzyja wystąpieniu miażdżycy. Zwiększa też ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Warto jednak pamiętać, że daktyle są produktem kalorycznym dlatego, żeby w pełni wykorzystać ich dobroczynne działanie, wystarczy zjeść zaledwie trzy sztuki w ciągu dnia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić