Produkty z olejem palmowym
Olej palmowy ze względu na niską cenę, stanowi surowiec, który jest masowo stosowany w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go w składzie bardzo wielu produktów, po które sięgamy każdego dnia.
Poniżej przykładowa lista produktów, w których znajdziemy olej palmowy:
● batoniki,
● ciastka,
● chipsy,
● margaryna,
● mrożone frytki,
● mrożona pizza,
● masło orzechowe,
● chleb.
Olej palmowy jest obecny również w wielu produktach podawanych dzieciom, np. w mleku modyfikowanym. To cenna wskazówka dla rodziców, żeby baczniej przyglądali się składowi żywności, którą karmią swoje maluchy.
Tłuszcz szkodliwy dla zdrowia
Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywości olej palmowy to substancja, która może być toksyczna dla zdrowia. Zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się m.in. do odkładania blaszki miażdżycowej w tętnicach.
Szkodliwe właściwości oleju są uwarunkowane przede wszystkim przez proces obróbki termicznej i środki stosowane, żeby przedłużyć trwałość tego tłuszczu. Część badań jasno wskazuje na to, że związki, które wytwarzają się w czasie utwardzania oleju, mają działanie rakotwórcze. Podczas procesu rafinacji oleju powstają substancje kancerogenne, takie jak: estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD).
Badania przeprowadzone przez agencję Inquiry i firmy ITBC Communication dowiodły, że aż 90 proc. Polaków nie zwraca uwagi na konserwanty i barwniki obecne w żywności. To szczególnie niepokojące w kontekście powszechności i szkodliwości oleju palmowego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl