Jest uważana za najzdrowszą zupę świata. Obniża ryzyko raka
Jeżeli pragniesz urozmaicić swój codzienny jadłospis i wprowadzić do niego nieco egzotyki, zamiast tradycyjnych polskich zup takich jak rosół, ogórkowa czy pomidorowa, powinieneś koniecznie wypróbować przepis na egipski specjał - zupę molokhia. To danie, które z pewnością zaskoczy cię swoim unikalnym smakiem, ale co ważniejsze, posiada również niesamowite walory zdrowotne.
Liście molokhii, które są głównym składnikiem tej zupy, możemy znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w większych supermarketach. Zupa z molokhii jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni egipskiej, ale możemy jej skosztować również na Cyprze czy w Tunezji.
Charakterystyczną cechą tego dania jest jego lekko kleista konsystencja oraz nieco gorzkawy smak. Molokhia jest bogata w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk i beta-karoten. Dlatego też często mówi się, że jest to jedna z najzdrowszych zup na świecie.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niektórzy uważają molokhię za afrodyzjak. Dodatkowo, posiada ona właściwości przeciwutleniające, które pomagają obniżać ryzyko nowotworów, niszczą wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy molokhia to:
- opakowanie mrożonych liści molokhii,
- 1 litr rosołu
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cytryna
Aby przygotować zupę molokhia, na początek należy rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć na niej połowę porcji czosnku z solą i kolendrą. Należy to robić ostrożnie, aby nie przypalić naszej mieszanki. Następnie do wcześniej przygotowanego wywaru na bazie warzyw i mięsa dodajemy rozmrożone liście molokhii i świeży czosnek.
Zupę gotujemy przez około 20 minut, po czym dodajemy do niej podsmażony czosnek i kolendrę. Na koniec, potrawę podgotowujemy jeszcze przez chwilę, dodajemy do niej świeży sok z cytryny i odrobinę pieprzu. Molokhię podajemy z ryżem lub kaszą i mięsem z rosołu.