Jest uważana za najzdrowszą zupę świata. Obniża ryzyko raka

Jeżeli pragniesz urozmaicić swój codzienny jadłospis i wprowadzić do niego nieco egzotyki, zamiast tradycyjnych polskich zup takich jak rosół, ogórkowa czy pomidorowa, powinieneś koniecznie wypróbować przepis na egipski specjał - zupę molokhia. To danie, które z pewnością zaskoczy cię swoim unikalnym smakiem, ale co ważniejsze, posiada również niesamowite walory zdrowotne.

Zupa jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecieZupa z molokhii jest uważana za najzdrowszą zupę świata
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  APOL

Liście molokhii, które są głównym składnikiem tej zupy, możemy znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w większych supermarketach. Zupa z molokhii jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni egipskiej, ale możemy jej skosztować również na Cyprze czy w Tunezji.

Charakterystyczną cechą tego dania jest jego lekko kleista konsystencja oraz nieco gorzkawy smak. Molokhia jest bogata w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk i beta-karoten. Dlatego też często mówi się, że jest to jedna z najzdrowszych zup na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Niektórzy uważają molokhię za afrodyzjak. Dodatkowo, posiada ona właściwości przeciwutleniające, które pomagają obniżać ryzyko nowotworów, niszczą wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy molokhia to:

  • opakowanie mrożonych liści molokhii,
  • 1 litr rosołu
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Aby przygotować zupę molokhia, na początek należy rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć na niej połowę porcji czosnku z solą i kolendrą. Należy to robić ostrożnie, aby nie przypalić naszej mieszanki. Następnie do wcześniej przygotowanego wywaru na bazie warzyw i mięsa dodajemy rozmrożone liście molokhii i świeży czosnek.

Zupę gotujemy przez około 20 minut, po czym dodajemy do niej podsmażony czosnek i kolendrę. Na koniec, potrawę podgotowujemy jeszcze przez chwilę, dodajemy do niej świeży sok z cytryny i odrobinę pieprzu. Molokhię podajemy z ryżem lub kaszą i mięsem z rosołu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"