aktualizacja 

Jest uważana za najzdrowszą zupę świata. Obniża ryzyko raka

27

Jeżeli pragniesz urozmaicić swój codzienny jadłospis i wprowadzić do niego nieco egzotyki, zamiast tradycyjnych polskich zup takich jak rosół, ogórkowa czy pomidorowa, powinieneś koniecznie wypróbować przepis na egipski specjał - zupę molokhia. To danie, które z pewnością zaskoczy cię swoim unikalnym smakiem, ale co ważniejsze, posiada również niesamowite walory zdrowotne.

Jest uważana za najzdrowszą zupę świata. Obniża ryzyko raka
Zupa z molokhii jest uważana za najzdrowszą zupę świata (Getty Images)

Liście molokhii, które są głównym składnikiem tej zupy, możemy znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w większych supermarketach. Zupa z molokhii jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni egipskiej, ale możemy jej skosztować również na Cyprze czy w Tunezji.

Charakterystyczną cechą tego dania jest jego lekko kleista konsystencja oraz nieco gorzkawy smak. Molokhia jest bogata w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk i beta-karoten. Dlatego też często mówi się, że jest to jedna z najzdrowszych zup na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Niektórzy uważają molokhię za afrodyzjak. Dodatkowo, posiada ona właściwości przeciwutleniające, które pomagają obniżać ryzyko nowotworów, niszczą wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy molokhia to:

  • opakowanie mrożonych liści molokhii,
  • 1 litr rosołu
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Aby przygotować zupę molokhia, na początek należy rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć na niej połowę porcji czosnku z solą i kolendrą. Należy to robić ostrożnie, aby nie przypalić naszej mieszanki. Następnie do wcześniej przygotowanego wywaru na bazie warzyw i mięsa dodajemy rozmrożone liście molokhii i świeży czosnek.

Zupę gotujemy przez około 20 minut, po czym dodajemy do niej podsmażony czosnek i kolendrę. Na koniec, potrawę podgotowujemy jeszcze przez chwilę, dodajemy do niej świeży sok z cytryny i odrobinę pieprzu. Molokhię podajemy z ryżem lub kaszą i mięsem z rosołu.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić