Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Już nie ma wątpliwości. Popularna witamina ma związek z rakiem

184

Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że niezdrowa dieta, alkohol, papierosy i niska aktywność fizyczna przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Jak się okazuje, zarówno niedobór, jak i nadmiar niektórych witamin z grupy B, zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Jak uniknąć zagrożenia?

Już nie ma wątpliwości. Popularna witamina ma związek z rakiem
Niedobór witamin z grupy B jest groźny dla zdrowia (Licencjodawca)

Witamina B9 (kwas foliowy), a także witamina B12, B6 i B3, odgrywają istotną rolę w procesie syntezy kwasów nukleinowych RNA i DNA. Zdaniem ekspertów, niewystarczająca podaż tych cennych składników odżywczych sprzyja rozwojowi komórek rakowych w naszym organizmie.

Niedobór witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego, wpływa na ekspresję genów. A podłożem procesów nowotworowych są właśnie zaburzenia w ekspresji genów. Nic dziwnego więc, że niedobory mogą przyczynić się do zainicjowania procesów nowotworzenia - powiedziała podczas rozmowy z WP abcZdrowie mgr Klaudia Ruszkowska, ekspertka żywieniowa z Centrum Medycznego Damiana.

Dietetyczka podkreśla, że witaminy z grupy B nie rozpuszczają się w wodzie, dlatego w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), nie kumulują się w naszym organizmie i są na bieżąco wydalane. Na deficyt tych cennych witamin są narażeni szczególnie pacjenci borykający się z celiakią i innymi dolegliwościami układu pokarmowego oraz osoby będące na diecie wegańskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Witamina C. Skutki jej przedawkowania są zaskakujące

Okazuje się, że nadmierna suplementacja witamin z grupy B również może nieść ze sobą niepożądane skutki zdrowotne. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Michael's Hospital w Toronto, dostarczanie nadmiernych ilości witaminy B9 może przyspieszać rozwój raka jelita grubego, prostaty, krtani i piersi. Warto wspomnieć, że kwas foliowy znajduje się nie tylko w suplementach diety, ale także w żywności fortyfikowanej, czyli wzbogacanej o niektóre składniki odżywcze. Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, przed rozpoczęciem suplementacji witamin z grupy B należy skonsultować się z lekarzem.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić