Kamil S. Sikora| 

Królowa mięs. Ma najwięcej witamin i najmniej cholesterolu

236

Chociaż lekarze zalecają, by ograniczyć mięso i produkty odzwierzęce w naszej diecie, to nie znaczy to, że mamy je zupełnie wykluczyć z naszego menu. Ważne, że gdy się już zdecydujemy na posiłek z dodatkiem mięsa, to warto sięgać po to najwyższej jakości o cennych właściwościach prozdrowotnych, pełne witamin i składników mineralnych. Dowiedz się, jakie trzy rodzaje mięsa są najlepsze, by uzupełnić nimi naszą dietę.

Królowa mięs. Ma najwięcej witamin i najmniej cholesterolu
Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs (Licencjodawca, wilatlak villette)

Cielęcina to mięso cieląt w wieku od dwóch tygodni do sześciu miesięcy. To rodzaj czerwonego mięsa, po który bez obaw mogą sięgać osoby będące na diecie odchudzającej. Można je również bez obaw podawać dzieciom, gdyż jest to mięso lekkostrawne i zawiera stosunkowo mało kalorii. 100 gramów zawiera 172 kalorie. Porównując je do innych rodzajów mięs, np. do wołowiny, cielęcina jest znacznie bardziej odżywcza, gdyż cechuje się wysoką zawartością białka, ale zawiera znacznie mniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Do najzdrowszych gatunków mięs zaliczamy również mięso drobiowe, w którym znajdziemy wiele cennych witamin i związków, które warto dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Drób zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę A, D i E.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

Jest delikatne w smaku, uniwersalne – gdyż można je dodawać do wielu różnych potraw, a do tego zawiera niewielką ilość tłuszczu. Ma za to więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż wołowina czy wieprzowina. Co więcej, to mięso o niskiej zawartości sodu, dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Jest za to bogate w takie składniki mineralne, jak cynk, fosfor, magnez i selen.

Co ciekawe, na pierwszym miejscu najzdrowszych gatunków mięs znalazła się dziczyzna - mówią o niej, że to królowa mięs. Zawiera bardzo mało cholesterolu -  ok. 80 mg na 100 g, dzięki czemu mogą ją jeść również osoby na diecie niskocholesterolowej. To, co w dziczyźnie najcenniejsze, to zbliżony do wzorcowego profil aminokwasowy. Znajdziemy tu też żelazo, mangan, cynk, witaminę B12, i witaminę B6, a także miedź. W dodatku to gatunek mięsa, który zawiera znacznie mniej szkodliwych dla organizmu ludzkiego nasyconych kwasów tłuszczowych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić