Zostało mięso ze świąt? Oto genialny sposób, by się nie zmarnowało
Boże Narodzenie to magiczny czas. Stoły aż uginają się od świątecznych potraw, które są radośnie pałaszowane przez całe rodziny. Niestety, często zdarza się, że robimy tego jedzenia zdecydowanie za dużo. Ale jest na to sposób! Jeżeli zostaną ci wędliny i kawałki pieczonego mięsa, możesz przygotować przepyszne quiche, czyli słoną odmianę tarty.
"Święta, święta i po świętach". To zdanie co roku musi paść co najmniej raz. Najczęściej słyszymy je w kuchni. Wszystko to jest spowodowane ogromną ilością resztek, które nam zostają po biesiadowaniu.
Teraz już nie musisz się martwić o pieczone mięsa czy niedojedzone wędliny. Okazuje się, że sprawdzą się one genialnie w przygotowaniu quiche, czyli słonej odmiany tarty. To danie jest niezwykle popularne we Francji. Niebo w gębie!
Quiche ze świątecznych resztek. Potrzebne składniki
- resztki pieczonych mięs i wędlin (ok. 200 gramów)
- 250 g mąki
- 100 g masła
- żółtko
- łyżka zimnej wody woda
- olej
- ulubione przyprawy
- 300 ml śmietanki 36 proc.
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- pieczarki
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Quiche ze świątecznych resztek. Sposób przygotowania
- Z mąki, masła i żółtka, zaprawionych wodą, olejem i odrobiną przypraw, ugniatamy ciasto.
- Przez godzinę chłodzimy je w lodówce.
- Po tym czasie rozwałkowujemy i układamy na formie do tarty.
- Potem nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem i pokrojonymi w plastry pieczarkami.
- Na wyciągnięte z piekarnika ciasto kładziemy drobno pokrojone wigilijne resztki i zalewamy jajeczno-śmietanową masą.
- Ponownie pieczemy przez około 15 minut.