Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Jedno z najzdrowszych mięs. W Polsce nadal niedoceniane

385

Mięso ma zarówno miłośników, jak i zagorzałych przeciwników. Jedni nie wyobrażają sobie obiadu bez tego typu produktów, z kolei inni unikają ich jak ognia. Dlatego warto dowiedzieć się, w jaki sposób mięso wpływa na nasze zdrowie i jakie są jego najzdrowsze gatunki.

Jedno z najzdrowszych mięs. W Polsce nadal niedoceniane
Jakie mięso jest najzdrowsze? (Licencjodawca)

Mięso dzikich zwierząt

Dzikie zwierzęta, takie jak dziki, sarny, bażanty, króliki czy jelenie, żywią się pożywieniem, które nie jest zanieczyszczone antybiotykami lub innymi szkodliwymi substancjami znajdującymi się w paszach hodowlanych. W skład ich codziennego jadłospisu wchodzą rośliny rosnące w lesie i na łąkach oraz tkanki żywych organizmów. Mięso dzikich zwierząt zawiera sporo cennego białka oraz niewielką ilość tłuszczu w porównaniu z innymi rodzajami mięsa. Dlatego najzdrowsze mięso pochodzi od zwierzyny, która żyje i rozwija się w naturalnym środowisku. Dziczyzna jest bogata w żelazo, cynk i magnez, a delikatne i chude mięso z królika zawiera witaminy z grupy B, fosfor, miedź czy nienasycony kwas linolenowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Jak prawidłowo rozmrozić mięso?

Mięso drobiowe

Drób pochodzi od takich zwierząt hodowlanych jak kura, indyk, kaczka, gęś, przepiórka czy perliczka. Jednym z najzdrowszych produktów drobiowych jest chude białe mięso z kurczaka. Nie dostarcza nam zbyt dużo cholesterolu i kalorii. Ponadto zawiera witaminę A, C i D, witaminy należące do grupy B oraz magnez, potas, sód, magnez i wapń.

Cielęcina

Lekarze i dietetycy ostrzegają przed regularnym spożywaniem mięsa czerwonego. Jeżeli jednak mamy nieodpartą ochotę na ten rodzaj mięsa, zamiast wieprzowiny, wołowiny czy baraniny, zdecydowanie powinniśmy wybrać cielęcinę. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ponadto znajdziemy w niej znaczne ilości białka i nie ma w sobie tyle nasyconych kwasów tłuszczowych, co wyżej wymienione produkty spożywcze.

Ryby

W pewnym sensie ryby również można zaliczyć do produktów mięsnych. Żeby uniknąć wielu poważnych chorób, warto po nie sięgać regularnie. Najbardziej wartościowe są tłuste ryby morskie, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, selen, jod, cynk, żelazo i fosfor. Dzięki zawartości cennych substancji, pomagają zredukować nadmiar cholesterolu w krwiobiegu i regulują stężenie cukru w organizmie, Sprawia to, że zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy cukrzycy typu 2, udaru mózgu i zawału serca.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 13.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Bon mieszkaniowy dla rodzin, w których rodzą się dzieci? Nawrocki: "toczą się prace"
Złamała obietnicę. Głośno o burmistrz Los Angeles
Novak Djoković dostał pytanie o pokemona. Dziennikarza poniosło
Śledztwo w sprawie śmierci pacjentki w szpitalu. Są nowe informacje
Pogrzeb 14-letniego Maksyma. Słowa kapłana chwytają za serce
Wyznawcy innych religii przystąpią do komunii? Kardynał wyjaśnia
Krwawy atak Boko Haram w Nigerii. Zabili ponad 40 osób
Poszedł ślizgiem. Nagle wszyscy piłkarze FC Barcelony spojrzeli w to samo miejsce
Wybory w Ukrainie? "Szczególnie nalegają USA"
Złapali go na gorącym uczynku. Kolejny podpalacz z okolic Los Angeles
Szok w świecie sportu. Tyson Fury kończy karierę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić