Lepszy od oleju. Smażenie na nim jest najzdrowsze

Chociaż od wielu lat nie cieszy się dobrą opinią, to najnowsze badania brytyjskich naukowców mogą to zmienić. Okazuje się bowiem, że smażenie na smalcu jest zdrowsze niż na oleju roślinnym.

Pig fat or lard on a metal spoon held by Caucasian male hand. Close up studio shot, isolated on blue backgroundPig fat or lard on a metal spoon held by Caucasian male hand. Close up studio shot, isolated on blue background.Octavian Lazarmale, man, hold, healthy, alternative, traditional, render, delicious, grease, belly, pig fat, fatty, frying, soft, product, natural, monounsaturated, calories, cardiovascular, tallow, nutrition, culinary, object, isolated, white, fat, raw, rendered, background, tasty, freshSmalec idealnie nadaje się do smażenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | Octavian Lazar
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu De Montfort w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że spożywanie produktów smażonych na olejach roślinnych wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Podczas procesu obróbki termicznej uwalniają się aldehydy. Te związki chemiczne zwiększają ryzyko wrzodów żołądka, dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, demencji i chorób nowotworowych.

Eksperci z Wielkiej Brytanii przez 20 lat badali różne rodzaje olejów. Doszli do wniosku, że frytki czy ryby smażone na oleju kukurydzianym lub słonecznikowym zawierają 200 razy więcej aldehydów, niż wynosi ich dopuszczalna dzienna dawka ustalona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Zdaniem brytyjskich badaczy najbardziej szkodliwe jest smażenie żywności na olejach, w których występują wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej słonecznikowy i kukurydziany). Według ekspertów zdrowszym rozwiązaniem jest używanie do smażenia takich produktów jak smalec, masło czy olej kokosowy. W ten sposób unikniemy znacznych ilości niebezpiecznych dla naszego organizmu aldehydów.

Od wielu lat smalec i masło są powszechnie uznawane za niezdrowe i wysokokaloryczne tłuszcze. Jednak wyniki najnowszych badań wykazują, że jeżeli będą używane w odpowiedni sposób, nie muszą na zawsze znikać z naszego codziennego jadłospisu. Produkty te świetnie nadają się do smażenia potraw w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas.

Należy pamiętać, że niezależnie od tego, jakiego rodzaju tłuszczu używamy, smażenie jest najbardziej szkodliwym sposobem przygotowania jedzenia. Dlatego spożywanie tego rodzaju dań należy ograniczyć do minimum.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka