Lepszy od oleju. Smażenie na nim jest najzdrowsze

Chociaż od wielu lat nie cieszy się dobrą opinią, to najnowsze badania brytyjskich naukowców mogą to zmienić. Okazuje się bowiem, że smażenie na smalcu jest zdrowsze niż na oleju roślinnym.

Pig fat or lard on a metal spoon held by Caucasian male hand. Close up studio shot, isolated on blue backgroundPig fat or lard on a metal spoon held by Caucasian male hand. Close up studio shot, isolated on blue background.Octavian Lazarmale, man, hold, healthy, alternative, traditional, render, delicious, grease, belly, pig fat, fatty, frying, soft, product, natural, monounsaturated, calories, cardiovascular, tallow, nutrition, culinary, object, isolated, white, fat, raw, rendered, background, tasty, freshSmalec idealnie nadaje się do smażenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | Octavian Lazar
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu De Montfort w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że spożywanie produktów smażonych na olejach roślinnych wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Podczas procesu obróbki termicznej uwalniają się aldehydy. Te związki chemiczne zwiększają ryzyko wrzodów żołądka, dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, demencji i chorób nowotworowych.

Eksperci z Wielkiej Brytanii przez 20 lat badali różne rodzaje olejów. Doszli do wniosku, że frytki czy ryby smażone na oleju kukurydzianym lub słonecznikowym zawierają 200 razy więcej aldehydów, niż wynosi ich dopuszczalna dzienna dawka ustalona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"

Zdaniem brytyjskich badaczy najbardziej szkodliwe jest smażenie żywności na olejach, w których występują wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej słonecznikowy i kukurydziany). Według ekspertów zdrowszym rozwiązaniem jest używanie do smażenia takich produktów jak smalec, masło czy olej kokosowy. W ten sposób unikniemy znacznych ilości niebezpiecznych dla naszego organizmu aldehydów.

Od wielu lat smalec i masło są powszechnie uznawane za niezdrowe i wysokokaloryczne tłuszcze. Jednak wyniki najnowszych badań wykazują, że jeżeli będą używane w odpowiedni sposób, nie muszą na zawsze znikać z naszego codziennego jadłospisu. Produkty te świetnie nadają się do smażenia potraw w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas.

Należy pamiętać, że niezależnie od tego, jakiego rodzaju tłuszczu używamy, smażenie jest najbardziej szkodliwym sposobem przygotowania jedzenia. Dlatego spożywanie tego rodzaju dań należy ograniczyć do minimum.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus