"Matka zbóż". Ten superfood obniża zły cholesterol i chroni przed rakiem

Tę roślinę można śmiało zaliczyć do produktów określanych jako superfoods. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem witamin, związków mineralnych i innych cennych elementów. Poza tym wyróżnia się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

mix of quinoa grains on a dark stone backgroundmix of quinoa grains on a dark stone background.Andrii Pohranychnyisuperfood, kinuwa, diet, healthy, vegetarian, raw, vegan, grain, mixed, background, cereal, natural, chenopodium, view, kernel, free, uncooked, gluten, pseudocereal, wooden, texture, nutritious, white, blackKomosa ryżowa ma niesamowite właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Andrii Pohranychnyi

Komosa ryżowa jest mało popularną rośliną należąca do grupy pseudo-zbóż. Ten produkt jest znany również pod takimi nazwami jak: proso boliwijskie, ryż peruwiański, quinoa, święte zboże Inków i matka zbóż.

Nie bez powodu komosę określa się mianem superfood. Znajdziemy w niej m.in.: błonnik pokarmowy, pełnowartościowe białko, witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód i potas. Poza tym komosa ryżowa nie zawiera glutenu, jest niskokaloryczna i ma w sobie cenne aminokwasy takie jak lizyna, cysteina i metionina.

Komosa ryżowa to doskonały zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego jest polecana wegetarianom i weganom. Można z niej przyrządzić zupę, owsiankę, sałatkę, placki, naleśniki, burgery i inne pożywne potrawy. Quinoa usprawnia proces trawienny, pomaga pozbyć się złogów zalegających w jelitach, redukuje wzdęcia i zaparcia, a także przyśpiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Ryż peruwiański powinni na stałe włączyć do swojego codziennego jadłospisu pacjenci z cukrzycą, insulinoopornością oraz sportowcy i osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Saponiny obecne w tej roślinie podnoszą odporność na wirusy, grzyby, alergię i stany zapalne. Zawarta w niej kwercetyna i kaempferol wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu komosa ryżowa zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, opóźnia proces starzenia się organizmu i chroni nasz organizm przed szkodliwym działanie wolnych rodników.

Z kolei kwas oleinowy, linolenowy i linolowy obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, co sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na rozwój miażdżycy zawału, serca i udaru mózgu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył