"Matka zbóż". Ten superfood obniża zły cholesterol i chroni przed rakiem

Tę roślinę można śmiało zaliczyć do produktów określanych jako superfoods. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem witamin, związków mineralnych i innych cennych elementów. Poza tym wyróżnia się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

mix of quinoa grains on a dark stone backgroundmix of quinoa grains on a dark stone background.Andrii Pohranychnyisuperfood, kinuwa, diet, healthy, vegetarian, raw, vegan, grain, mixed, background, cereal, natural, chenopodium, view, kernel, free, uncooked, gluten, pseudocereal, wooden, texture, nutritious, white, blackKomosa ryżowa ma niesamowite właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Andrii Pohranychnyi

Komosa ryżowa jest mało popularną rośliną należąca do grupy pseudo-zbóż. Ten produkt jest znany również pod takimi nazwami jak: proso boliwijskie, ryż peruwiański, quinoa, święte zboże Inków i matka zbóż.

Nie bez powodu komosę określa się mianem superfood. Znajdziemy w niej m.in.: błonnik pokarmowy, pełnowartościowe białko, witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód i potas. Poza tym komosa ryżowa nie zawiera glutenu, jest niskokaloryczna i ma w sobie cenne aminokwasy takie jak lizyna, cysteina i metionina.

Komosa ryżowa to doskonały zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego jest polecana wegetarianom i weganom. Można z niej przyrządzić zupę, owsiankę, sałatkę, placki, naleśniki, burgery i inne pożywne potrawy. Quinoa usprawnia proces trawienny, pomaga pozbyć się złogów zalegających w jelitach, redukuje wzdęcia i zaparcia, a także przyśpiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Ryż peruwiański powinni na stałe włączyć do swojego codziennego jadłospisu pacjenci z cukrzycą, insulinoopornością oraz sportowcy i osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Saponiny obecne w tej roślinie podnoszą odporność na wirusy, grzyby, alergię i stany zapalne. Zawarta w niej kwercetyna i kaempferol wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu komosa ryżowa zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, opóźnia proces starzenia się organizmu i chroni nasz organizm przed szkodliwym działanie wolnych rodników.

Z kolei kwas oleinowy, linolenowy i linolowy obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, co sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na rozwój miażdżycy zawału, serca i udaru mózgu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową