Kamil S. Sikora| 

"Matka zbóż". Ten superfood obniża zły cholesterol i chroni przed rakiem

24

Tę roślinę można śmiało zaliczyć do produktów określanych jako superfoods. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem witamin, związków mineralnych i innych cennych elementów. Poza tym wyróżnia się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

"Matka zbóż". Ten superfood obniża zły cholesterol i chroni przed rakiem
Komosa ryżowa ma niesamowite właściwości (Getty Images, Andrii Pohranychnyi)

Komosa ryżowa jest mało popularną rośliną należąca do grupy pseudo-zbóż. Ten produkt jest znany również pod takimi nazwami jak: proso boliwijskie, ryż peruwiański, quinoa, święte zboże Inków i matka zbóż.

Nie bez powodu komosę określa się mianem superfood. Znajdziemy w niej m.in.: błonnik pokarmowy, pełnowartościowe białko, witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód i potas. Poza tym komosa ryżowa nie zawiera glutenu, jest niskokaloryczna i ma w sobie cenne aminokwasy takie jak lizyna, cysteina i metionina.

Komosa ryżowa to doskonały zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego jest polecana wegetarianom i weganom. Można z niej przyrządzić zupę, owsiankę, sałatkę, placki, naleśniki, burgery i inne pożywne potrawy. Quinoa usprawnia proces trawienny, pomaga pozbyć się złogów zalegających w jelitach, redukuje wzdęcia i zaparcia, a także przyśpiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Ryż peruwiański powinni na stałe włączyć do swojego codziennego jadłospisu pacjenci z cukrzycą, insulinoopornością oraz sportowcy i osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Saponiny obecne w tej roślinie podnoszą odporność na wirusy, grzyby, alergię i stany zapalne. Zawarta w niej kwercetyna i kaempferol wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu komosa ryżowa zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, opóźnia proces starzenia się organizmu i chroni nasz organizm przed szkodliwym działanie wolnych rodników.

Z kolei kwas oleinowy, linolenowy i linolowy obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, co sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na rozwój miażdżycy zawału, serca i udaru mózgu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić