Minimalizuje ryzyko raka płuc, tarczycy, jelit. Jedz zwłaszcza wieczorem

5

Borówka amerykańska to słodki, ciemnoniebieski owoc, przypominający z wyglądu leśną jagodę. Poza walorami smakowymi ta odmiana borówki posiada również szerokie spektrum zdrowotnych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto regularnie jeść te pyszne owoce.

Borówki są zdrowsze, niż myślisz
Borówki są zdrowsze, niż myślisz (Getty Images/Tetra images RF)

Poznaj zdrowe właściwości borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska jest bogatym źródłem cennych dla organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w niej witaminę A, C, E, witaminy z grupy B oraz cynk, magnez, selen, miedź, wapń, żelazo i potas.

Jedną z głównych zalet borówki amerykańskiej jest zawartość antyoksydantów, antocyjanów i kwasu elagowego. Dzięki tym związkom spożywanie borówki obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych takich jak rak wątroby, płuc i jelit.

W borówce amerykańskiej znajdziemy kwas foliowy i fitoestrogeny, które również posiadają silne właściwości antynowotworowe i chronią przed rakiem macicy, piersi czy tarczycy.

Obecność borówki amerykańskiej w naszym menu pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie, a zarazem podniesie poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi. Poza tym ta niebieska jagoda posiada właściwości uspokajające i wyciszające dlatego dobrze jest ją jeść wieczorem.

Substancje obecne w borówce amerykańskiej chronią nasz organizm przed zapaleniem wątroby typu C.

Poza tym ekstrakt z borówki działa pozytywnie na narządy wzroku poprawiając ukrwienie tęczówki i mikrokrążenie w oku. Wyciąg z owocu jest silną bronią w walce z zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej i chorobami siatkówki. Dlatego ekstrakt z borówek możemy znaleźć także w kroplach do oczu.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić