Minimalizuje ryzyko raka płuc, tarczycy, jelit. Jedz zwłaszcza wieczorem
Borówka amerykańska to słodki, ciemnoniebieski owoc, przypominający z wyglądu leśną jagodę. Poza walorami smakowymi ta odmiana borówki posiada również szerokie spektrum zdrowotnych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto regularnie jeść te pyszne owoce.
Poznaj zdrowe właściwości borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska jest bogatym źródłem cennych dla organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w niej witaminę A, C, E, witaminy z grupy B oraz cynk, magnez, selen, miedź, wapń, żelazo i potas.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
Jedną z głównych zalet borówki amerykańskiej jest zawartość antyoksydantów, antocyjanów i kwasu elagowego. Dzięki tym związkom spożywanie borówki obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych takich jak rak wątroby, płuc i jelit.
W borówce amerykańskiej znajdziemy kwas foliowy i fitoestrogeny, które również posiadają silne właściwości antynowotworowe i chronią przed rakiem macicy, piersi czy tarczycy.
Zobacz także: Czas na detoks! Poznaj prosty przepis
Obecność borówki amerykańskiej w naszym menu pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie, a zarazem podniesie poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi. Poza tym ta niebieska jagoda posiada właściwości uspokajające i wyciszające dlatego dobrze jest ją jeść wieczorem.
Substancje obecne w borówce amerykańskiej chronią nasz organizm przed zapaleniem wątroby typu C.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabiorą ci całą energię
Poza tym ekstrakt z borówki działa pozytywnie na narządy wzroku poprawiając ukrwienie tęczówki i mikrokrążenie w oku. Wyciąg z owocu jest silną bronią w walce z zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej i chorobami siatkówki. Dlatego ekstrakt z borówek możemy znaleźć także w kroplach do oczu.