Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Modna, ale działa na organizm jak energetyki. Zniszczy nawet zęby

16

W ostatnim czasie ten napój cieszy się ogromną popularnością. Słynie z wielu prozdrowotnych właściwości. Mowa o kombuchy – fermentowanym napoju herbacianym. Jednak nie wszyscy są miłośnikami tej mikstury. Lekarze ostrzegają, że kombucha może być równie szkodliwa jak napoje energetyczne.

Modna, ale działa na organizm jak energetyki. Zniszczy nawet zęby
Kombucha zdrowa? Nie, jeśli z nią przesadzasz (Debora Rodrigues)

Kombucha, zwana również grzybkiem herbacianym i grzybkiem japońskim, powstaje podczas procesu fermentacji słodzonego napoju herbacianego. Ten lekko musujący, orzeźwiający napój ma kwaskowato-słodki smak. Występuje w kolorach od jasnoszarego do ciemnobrązowego. Kombuchę najlepiej zrobić z czarnej lub zielonej herbaty z dodatkiem cukru.

Po tę miksturę chętnie sięgają zwolennicy ziołolecznictwa i medycyny naturalnej oraz amatorzy niecodziennych smaków. Wywodzący się z kraju kwitnącej wiśni probiotyk jest znany ze swojego dobroczynnego wpływu na kondycję ludzkiego organizmu.

Producenci kombuchy zapewniają, że wpływa ona korzystnie na nasze nerki, wzmacnia włosy, usprawnia pracę układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, oczyszcza organizm z toksyn, a nawet może uchronić nas przed rakiem. Podobne zdanie na temat właściwości grzybka herbacianego ma wielu ekspertów. Jest jednak grupa specjalistów, która twierdzi, że kombucha, wbrew powszechnym opiniom, wcale nie jest taka zdrowa, szczególnie jeśli pijemy jej za dużo.

Na podstawie zebranych informacji Amerykańskie Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) stwierdziło, że regularne sięganie po duże ilości kombuchy w skrajnych przypadkach może doprowadzić do kwasicy mleczanowej. Objawami tego schorzenia są silne bóle brzucha, wymioty oraz biegunki. Osoby dotknięte kwasicą mleczanową wymagają hospitalizacji, a jej nieleczenie może prowadzić nawet do przedwczesnej śmierci.

Kombucha może również niekorzystnie wpływać na nasze uzębienie. Tego zdania jest dentysta Dr Larry Molenda z kliniki Wildflower Dental i Glen Park Dental. Lekarz stomatolog i właściciel kliniki, Dr Bobby J. Grossi ostrzega, że grzyb japoński jest tak samo kwaśny, jak napoje gazowane i energetyczne.

Tego rodzaju produkty zaburzają prawidłowy odczyn pH naszej śliny. Zbyt kwaśna ślina może w rezultacie doprowadzić do rozwoju bakterii w jamie ustnej, czego efektem jest osłabienie szkliwa zębów i przenikanie bakterii do ich wnętrza. Dr Jeffrey Sulitzer z kliniki SmileDirectClub w Oregonie dodaje, że nadmierne ilości kombuchy mogą także przyczynić się rozwoju chorób dziąseł.

Zobacz także: Domowe sposoby na katar. Sprawdź jak szybko wygrać z przeziębieniem
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić