Może uszkodzić jelita. Powinna być zakazana, a jest wszędzie

321

Znajdziemy ją w żelkach, gumach do żucia, musztardzie, majonezie, a nawet jogurtach. Guma guar jest dodawana do wielu produktów żywnościowych. Niestety ten składnik żywności źle działa na jelita.

Guma guar to składnik majonezu
Guma guar to składnik majonezu

Guma guar. Czy jest groźna dla zdrowia?

Guma guar jest pozyskiwana z nasion Cyamopsis tetragonoloba. Jest to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych, nazywana też guarem. Porasta tereny pustynne i jest uprawiana głównie w Indiach. To właśnie stąd pochodzi aż 85 proc. światowych zbiorów gumy guar. Dawniej roślina ta była używana przede wszystkim jako pokarm dla zwierząt ze względy na dużą zawartość białka. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych zagęstników stosowanych w przemyśle spożywczym. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie i zwiększa możliwość żelowania innych substancji. Na etykietach gumę guar znajdziemy pod symbolem E412.

Gumę guar odnajdziemy m.in. w takich produktach jak: majonezy, serki topione, owocowe jogurty, słodkie napoje, budynie, puddingi, lody, żelki, ketchupy, sosy, musztardy, przetwory mięsne, ciastka, wyroby cukiernicze czy pieczywo.

Substancja ta dodawana do wyrobów cukierniczych zwiększa wydajność produkowanego ciasta, poprawia jego rozciągliwość i podatność na obróbkę. Dodatkowo zmiękcza ciasto i dodaje mu puszystości. Z kolei guma guar wykorzystywana do produkcji pieczywa (zwłaszcza mrożonego) pozwala mu zachować dłużej świeżość.

Można znaleźć ją również w lekach. Dodatek ten spowalnia uwalnianie leku i szybkość, z jaką farmaceutyki przenikają przez naczynia krwionośne. To właśnie dlatego działanie niektórych leków trwa nawet tydzień.
Gumę guar znajdziemy również w różnego rodzaju maściach, szamponach, jak również pastach do zębów. Z kolei w przemyśle tekstylnym jest wykorzystywana do farbowania ubrań, zapewniając tkaninom intensywniejsze kolory. Z kolei przy produkcji papieru odpowiada za wzmocnienie i jego gęstość.

Wiele osób zastanawia się, czy guma guar może być szkodliwa dla zdrowia? Niektórzy sądzą, że powinna być zakazana. W związku z tym, że pełni funkcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego i wykazuje działanie przeczyszczające. I chociaż produkty z tym składnikiem są polecane osobom na dietach, to w nadmiarze może powodować biegunki, co nie pozostaje obojętne dla zdrowia naszych jelit. W konsekwencji może je poważnie uszkodzić, dlatego eksperci zalecają spożywanie produktów z tym składnikiem w umiarze.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić