Kamil S. Sikora| 

Najgorsze dodatki do sałatek. Omijaj z daleka

17

Warzywa są bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i innych cennych elementów, a także posiadają szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni skorzystać z ich licznych walorów, warto przygotować sałatkę lub surówkę jarzynową. Niestety niektóre dodatki do potraw warzywnych mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dowiedz się, jakich produktów należy unikać.

Najgorsze dodatki do sałatek. Omijaj z daleka
Z tych dodatków do sałatek lepiej zrezygnować (Getty Images, Ivan-balvan)

Sos beztłuszczowy

Niektórzy do sałatki dodają tzw. beztłuszczowy sos. Jeśli zdecydujemy się na ten dodatek, warto zapoznać się ze składem umieszczonym na etykiecie. Te produkty często zawierają znaczne ilości szkodliwych substancji takich jak sztuczne barwniki i syrop glukozowo-fruktozowy. Dlatego w trosce o nasze zdrowie lepiej do sałatki dodać oliwę z oliwek olej sojowy, sezamowy, lub z orzechów włoskich.

Boczek

Lekarze i dietetycy dawna zalecają, że każdy z nas powinien ograniczyć do minimum spożywanie przetworzonego mięsa. Do tych produktów możemy zaliczyć boczek, który jest źródłem kalorii i tłuszczów nasyconych. Żeby uniknąć dolegliwości układu sercowo-naczyniowego zamiast chrupiącego boczku, dodaj do sałatki, dodaj orzechy włoskie, laskowe, piniowe, pekan lub ziarna słonecznika i dyni. Można je wrzucić i podgrzać bez dodatku tłuszczu.

Smażone mięso

Smażenie w głębokim tłuszczu to najgorszy sposób przygotowania jedzenia. Dotyczy to nie tylko czerwonego mięsa, ale również białego, które po usmażeniu staje się kaloryczne i ciężkostrawne. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po rybę, która ma w sobie białko, zdrowsze tłuszczów omega-3 i witaminę D3.

Groszek ptysiowy

Ten dodatek do sałatki lepiej zastąpić cieciorką. W groszku ptysiowym znajdziemy białą mąkę, jajka, sól i niezdrowy tłuszcz i znikome ilości składników odżywczych. Z kolei cieciorka zawiera takie cenne składniki jak: witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, wapń, selen, potas, miedź i błonnik pokarmowy.

Białe pieczywo

Wśród miłośników sałatek możemy znaleźć osoby, które obok niej kładą na talerz białe pieczywo lub grzanki. Warto pamiętać, że wyroby piekarnicze z białej mąki podnoszą stężenie cukru we krwi i wywołują zmęczenie i przyczyniają się do alergii pokarmowych. Zamiast nich wybierz pełnoziarnisty produkt, który jest bogaty w błonnik. Włókno pokarmowe wpływa korzystnie na pracę jelit i pomaga zachować szczupłą sylwetkę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić