Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Najgorsze mięso dla mózgu. Może doprowadzić do demencji

40
Podziel się:

Do rozwoju demencji może przyczynić się zarówno wiek, uwarunkowania genetyczne, urazy głowy, jak i sposób odżywiania. Jak wynika z najnowszych badań, regularne sięganie po niektóre rodzaje mięsa zwiększa ryzyko wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych. Dowiedz się, których produktów spożywczych należy unikać.

Najgorsze mięso dla mózgu. Może doprowadzić do demencji
To mięso jest najgorsze dla mózgu (Getty Images, Getty Images)

Choroba Creutzfeldta-Jacoba (CJD) jest rzadko występującą i nieuleczalną chorobą neurodegeneracyjną. Ze względu na jej bardzo ciężki przebieg jest nazywana również gąbczastym zwyrodnieniem mózgu.

CJD wywołują priony, czyli białkowe cząsteczki zakaźne mogące uszkodzić układ nerwowy zwierząt i ludzi. Wraz z rozwojem tej niebezpiecznej dolegliwości mózg pacjenta oraz bardziej z wyglądu zaczyna przypominać gąbkę. Tego rodzaju zmiany chorobowe są efektem tworzenia się pęcherzyków wypełnionych białkiem i uszkodzenia istoty szarej w mózgu.

Do zarażenia się chorobą Creutzfeldta-Jacoba dochodzi zazwyczaj przez spożywanie produktów mięsnych zanieczyszczonych tkaną nerwowa zwierząt, w której znajdują się chorobotwórcze priony. Bardzo często mięso zostaje zakażone podczas uboju krów.

Priony mogą dostać się do żywotności również na skutek procesu mechanicznego odzyskiwania mięsa wołowego, w którym znajdują się zakażone tkanki rdzenia kręgowego i mózgu. Z mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM) wytwarza się takie produkty jak parówki, mięsny farsz do krokietów, gołąbków, pyz i pierogów, żelatyna, konserwy, pasztety, klopsy i niektóre kiełbasy.

Wyniki badań, opublikowanych w czasopiśmie medycznym "British Journal of Medicine and Medical Research" potwierdziły, że regularne spożycie niektórych produktów mięsnych sprzyja rozwojowi choroby Creutzfeldta-Jakoba. Dotyczy to zarówno podrobów, jak i mięsa wysokoprzetworzonego.

Do najbardziej charakterystycznych symptomów gąbczastego zwyrodnienia mózgu można zaliczyć: zaburzenia snu, postępujące otępienie, problemy z mówieniem, przewlekłe zmęczenie, zmianę osobowości, utratę wzroku, trudności ze zrozumieniem najbliższego otoczenia, zaburzenia czucia i koordynacji ruchowej, drgawki, agresywne zachowania oraz śpiączkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(40)
Tak
2 miesiące temu
Trzeba zacząć dogadywać się z rolnikami i niestety zapłacić. To i tak wyjdzie najtaniej bo za takie tanie jedzenie i zaoszczędzone kasa pójdzie na lekarza.
Racjonalistka
2 miesiące temu
Najlepsze polskie produkty spożywcze wywożą Niemcy do siebie, a wciskają nam paszę którą gardzi nawet inwentarz. Rolniku eksportuj najgorszy sort a najlepsze kąski sprzedawaj dla zdrowia polskiego społeczeństwa... Złota zasada - NIE KARM WROGA...
Max
2 miesiące temu
Agenda likwidacji mięsa z jadłospisu aktywna ? Obrzydzanie i straszenie ... niektórzy się na to nabiorą.
: (
2 miesiące temu
Depresja tea wyniszcza mozg i może doprowadzić do wcześniejszej demencji. Po epizodzie ciężkiej depresji zapominalam co robiłam 5min wcześniej i przez ok roku musiałam zapisywać ważne rzeczy na kartce Nie trzeba kosztownych badań nad czymś wystarczy zwykła sonda na fejsie
uuu
2 miesiące temu
Ale odkrycie.
Lewy
2 miesiące temu
objawy jakie wymienili to takie które każdy ma po paru głębszych
Poliniak
2 miesiące temu
To ja mam te wszystkie objawy, czy to znaczy, że mam Krojtsfelda Jakoba?
:p p
2 miesiące temu
W okresie największego zainteresowania tym schorzeniem w całej Europie znaleziono kilkadziesiąt przypadków. Nie wiadomo jak te osoby się zarabiały ale efektem było wybicie stąd, zmniejszenie po głowie A wołowina, która wcześniej była najtańszym i najzdrowszym rodzajem mięsa stała się towarem luksusowym. Piszę, ze najzdrowszym, bo można wybrać z tuszy rodzaj zupełnie pozbawiony tłuszczu, zawiera przy tym duże ilości żelaza. Kurzęcina A szczególnie piersi są przereklamowane i w porównaniu z wołowiną mało smaczne
pl pl
2 miesiące temu
wiec dlaczego nie ma badań miesa?!?!
osa
2 miesiące temu
jasne nic nie jeść , isc na łake i gryść szczaw
dużyMa
2 miesiące temu
a te priony to nie degradują się w trakcie obróbki termicznej?
niemoc:(
2 miesiące temu
Rozumiem,że skoro priony są w wyrobach to mięso nie jest badane.Smutne,że rodacy bogacą się kosztem zdrowia innych.A i rząd ma to głeboko w doopie,im to na rękę.Ryby zatrute,mięso i drób zatrute,powietrze też.Wszystko zmierza do jednego,a ludzie dalej śpią.
analityk
2 miesiące temu
Przy takiej inflacji nikt nie patrzy na mięso tylko aby przeżyć do końca kadencji PISu.
oko_nauki
2 miesiące temu
Ideologia wegańska zwalcza na różne sposoby spożycie mięsa. A jednak w przeszłości, to właśnie spożywanie wysokokalorycznych, ale termicznie przetworzonych pokarmów mięsnych pozwoliło pokonać bariery ewolucyjne i wyprzedzić człowiekowi inne naczelne.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić