Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Najgorsze słodycze. Mają destrukcyjny wpływ na zdrowie

7
Podziel się:

Każdy z nas lubi sięgnąć po słodką przekąskę. Warto jednak pamiętać, że regularne jedzenie niektórych słodyczy może mieć destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Dowiedz się, które z nich powinniśmy wykluczyć ze swojej diety lub ograniczyć i spożywanie do minimum.

Najgorsze słodycze. Mają destrukcyjny wpływ na zdrowie
Ciągutki, żelki i landrynki to jedne z najgorszych dla zdrowia słodyczy (ALLISON GINADAIO)

Ciągutki

Cukierki mleczne o ciągnącej konsystencji są bogate w cukier, konserwanty, tłuszcze trans i inne dodatki. Toffi, krówki, batoniki i irysy oblepiają nasze zęby, przez co pozostawiają w jamie ustnej substancje, które są pożywką dla drobnoustrojów powodujących próchnicę.

Guma do żucia

Kolejne słodycze, z których należy zrezygnować, jest guma do żucia. Znajdziemy w niej poliizobutylen wykorzystywany również do produkcji m.in. wykładzin, izolacji elektrycznych i rur. Poza tą szkodliwą substancją zawiera również cukier. Żując gumę, narażamy się rozwój próchnicy i zapewniamy niebezpiecznym bakteriom korzystne środowisko.

Żelki

Żelki są dostępne prawie we wszystkich kolorach i kształtach. Na półkach sklepowych znajdziemy żelki o słodkim i kwaśnym smaku, z nadzieniem, sokiem lub posypką. Niestety do uzyskania koloru, smaku i zapachu tych popularnych łakoci niezbędne są szkodliwe dla naszego organizmu sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty i syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmiar tych składników zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, insulinooporności i może powodować nadpobudliwości u najmłodszych konsumentów.

Wafelki

Słodkie i chrupiące przekąski mają w swoim składzie tłuszcze trans. Regularne sięganie po przysmaki bogate w izomery trans podnosi stężenie cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, zwiększając tym ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi i otyłości.

Landrynki

Landrynki jak wiele innych słodyczy, zawierają znaczne ilości cukru, sztucznych substancji słodzących oraz innych niezdrowych dodatków. Wolno się rozpuszczają, przez co umożliwiają bakteriom przetwarzanie cukru w szkodliwe kwasy. Poza tym te twarde cukierki mogą uszkodzić dziąsła i zęby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
Mara
4 miesiące temu
73 lata mam, jadłam wszystko co zabronione, mam jeszcze wszystkie zdrowe zęby!
To jest
4 miesiące temu
Dno
Ewa
4 miesiące temu
Cukier krzepi to slogan reklamowy z okresu dwudziestolecia międzywojennego - lata 20 i 30 XX wieku. Jego autorem był Melchior Wańkowicz.
Marlenka
4 miesiące temu
jak żyć ?!
Babka
4 miesiące temu
Jem to od zawsze i pomimo mojego dość zaawansowanego wieku mam się dobrze i nie narzekam na zdrowe. Wiem, że wszystko jest do czasu, łącznie z życiem, ale wiem też, że bardziej od tych słodyczy i wszystkiego innego szkodzi ciągłe zamartwianie się i wiara w takią pisaninę.
eee?
4 miesiące temu
A wolno oddychac czy tez nie bo zanieczyszczone powietrze
Hehehe
4 miesiące temu
Dlatego w trosce o zdrowie Polaków PiS wprowadził podatek cukrowy i ten od małpek oraz podniósł akcyzę
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić