Najgorsze słodycze. Mają destrukcyjny wpływ na zdrowie

Każdy z nas lubi sięgnąć po słodką przekąskę. Warto jednak pamiętać, że regularne jedzenie niektórych słodyczy może mieć destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Dowiedz się, które z nich powinniśmy wykluczyć ze swojej diety lub ograniczyć i spożywanie do minimum.

Sweet candy colors and heartSweet candy colors and heart side by sideAllisonGinadaioVibrant Color, Vector, Unhealthy Eating, Holiday, Large Group of Objects, Group of Objects, Gourmet, Celebration, Dessert, Snack, Heart Shape, Sugar, Refreshment, Contrasts, Variation, Multi Colored, White, Red, Pink Color, Colors, Striped, Pattern, Close-up, Fruit, Rose - Flower, Birthday, Candy, Sweet Food, Food, BowlCiągutki, żelki i landrynki to jedne z najgorszych dla zdrowia słodyczy
ALLISON GINADAIO

Ciągutki

Cukierki mleczne o ciągnącej konsystencji są bogate w cukier, konserwanty, tłuszcze trans i inne dodatki. Toffi, krówki, batoniki i irysy oblepiają nasze zęby, przez co pozostawiają w jamie ustnej substancje, które są pożywką dla drobnoustrojów powodujących próchnicę.

Guma do żucia

Kolejne słodycze, z których należy zrezygnować, jest guma do żucia. Znajdziemy w niej poliizobutylen wykorzystywany również do produkcji m.in. wykładzin, izolacji elektrycznych i rur. Poza tą szkodliwą substancją zawiera również cukier. Żując gumę, narażamy się rozwój próchnicy i zapewniamy niebezpiecznym bakteriom korzystne środowisko.

Żelki

Żelki są dostępne prawie we wszystkich kolorach i kształtach. Na półkach sklepowych znajdziemy żelki o słodkim i kwaśnym smaku, z nadzieniem, sokiem lub posypką. Niestety do uzyskania koloru, smaku i zapachu tych popularnych łakoci niezbędne są szkodliwe dla naszego organizmu sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty i syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmiar tych składników zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, insulinooporności i może powodować nadpobudliwości u najmłodszych konsumentów.

Wafelki

Słodkie i chrupiące przekąski mają w swoim składzie tłuszcze trans. Regularne sięganie po przysmaki bogate w izomery trans podnosi stężenie cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, zwiększając tym ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi i otyłości.

Landrynki

Landrynki jak wiele innych słodyczy, zawierają znaczne ilości cukru, sztucznych substancji słodzących oraz innych niezdrowych dodatków. Wolno się rozpuszczają, przez co umożliwiają bakteriom przetwarzanie cukru w szkodliwe kwasy. Poza tym te twarde cukierki mogą uszkodzić dziąsła i zęby.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył