Kamil S. Sikora| 

Najgorsze słodycze. Mają destrukcyjny wpływ na zdrowie

14

Każdy z nas lubi sięgnąć po słodką przekąskę. Warto jednak pamiętać, że regularne jedzenie niektórych słodyczy może mieć destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Dowiedz się, które z nich powinniśmy wykluczyć ze swojej diety lub ograniczyć i spożywanie do minimum.

Najgorsze słodycze. Mają destrukcyjny wpływ na zdrowie
Ciągutki, żelki i landrynki to jedne z najgorszych dla zdrowia słodyczy (ALLISON GINADAIO)

Ciągutki

Cukierki mleczne o ciągnącej konsystencji są bogate w cukier, konserwanty, tłuszcze trans i inne dodatki. Toffi, krówki, batoniki i irysy oblepiają nasze zęby, przez co pozostawiają w jamie ustnej substancje, które są pożywką dla drobnoustrojów powodujących próchnicę.

Guma do żucia

Kolejne słodycze, z których należy zrezygnować, jest guma do żucia. Znajdziemy w niej poliizobutylen wykorzystywany również do produkcji m.in. wykładzin, izolacji elektrycznych i rur. Poza tą szkodliwą substancją zawiera również cukier. Żując gumę, narażamy się rozwój próchnicy i zapewniamy niebezpiecznym bakteriom korzystne środowisko.

Żelki

Żelki są dostępne prawie we wszystkich kolorach i kształtach. Na półkach sklepowych znajdziemy żelki o słodkim i kwaśnym smaku, z nadzieniem, sokiem lub posypką. Niestety do uzyskania koloru, smaku i zapachu tych popularnych łakoci niezbędne są szkodliwe dla naszego organizmu sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty i syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmiar tych składników zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, insulinooporności i może powodować nadpobudliwości u najmłodszych konsumentów.

Wafelki

Słodkie i chrupiące przekąski mają w swoim składzie tłuszcze trans. Regularne sięganie po przysmaki bogate w izomery trans podnosi stężenie cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, zwiększając tym ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi i otyłości.

Landrynki

Landrynki jak wiele innych słodyczy, zawierają znaczne ilości cukru, sztucznych substancji słodzących oraz innych niezdrowych dodatków. Wolno się rozpuszczają, przez co umożliwiają bakteriom przetwarzanie cukru w szkodliwe kwasy. Poza tym te twarde cukierki mogą uszkodzić dziąsła i zęby.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić