Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Najgorszy dodatek do zupy. Skok ciśnienia i cholesterolu gwarantowany

380

Zupa to doskonały pomysł na zdrowy i syty posiłek, po który sięgamy zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Okazuje się, że niektóre składniki często dawane do naszej ulubione potrawy, sprawiają, że staje się ona niezdrowa i wysokokaloryczna. Jakich produktów nie powinnyśmy dodawać do zupy?

Najgorszy dodatek do zupy. Skok ciśnienia i cholesterolu gwarantowany
Uwaga na kostki bulionowe. Ale są też inne szkodliwe dodatki do zupy (Licencjodawca)

Jednym ze składników, którego lepiej unikać podczas przygotowania pierwszego dania, jest śmietana. Żeby zupa nie była tłusta i kaloryczna, lepiej ugotować ją na bazie warzywnego puree lub chudego mięsa z kurczaka.

Do zupy nie warto dodawać również bilonu pełosodowego. Regularne sięganie po produkty o dużej zawartości soli zwiększają ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zatrzymują wodę w organizmie i wywołują wzdęcia. Szkodliwe dla zdrowia są również kostki rosołowe zawierające glutaminian sodu, który zaburza koncentrację u najmłodszych konsumentów i pobudza apetyt, przez co funduje nam nadprogramowe kilogramy.

Gotowy bulion może zawierać również karmelowy barwnik. To on nadaje zupie charakterystyczną barwę, ale także wykazuje właściwości kancerogenne. Do zupy nierzadko dajemy również kiełbasę, która niewątpliwie wzbogaca jej smak, ale jednocześnie obniża prozdrowotne właściwości tej potrawy. To następny składnik bogaty w puste kalorie i podnoszący stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Zburzenie równowagi lipidowej w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Kolejną katastrofą występującą w zupie jest ser, który także podnosi cholesterol i powoduje tycie. Wiele osób dodaj do tej popularnego danie biały makaron wyprodukowany bazie rafinowanej pszenicy. Ten produkt nie zawiera cennego błonnika pokarmowego i białka. Zamiast niego lepiej wybrać makaron z ciecierzycy lub pełnoziarnisty. W trosce o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę lepiej zrezygnować także z białego ryżu. Poza tym przygotowując zupę, warto unikać takich dodatków jak grzanki, sól, cukier, mąka pszenna i, tortilla, koncentrat pomidorowy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić