Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Mało znany w Polsce. Chroni przed udarem, obniża cholesterol

9
Podziel się:

Krokosz barwierski nie tylko doskonale wzbogaca smak wielu potraw, ale także od wielu wieków znajduje swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Żeby wykorzystać jego prozdrowotne właściwości, warto sięgnąć po olej wyprodukowany na bazie nasion tej rośliny. Koniecznie włącz ten produkt do swojego menu.

Mało znany w Polsce. Chroni przed udarem, obniża cholesterol
Jakie właściwości ma olej z krokosza? (Licencjodawca)

Krokosz barwierski, czyli szafran łąkowy lub oset łąkowy pochodzi z krajów Środkowego i Bliskiego Wschodu, ma piękne żółtopomarańczowe kwiaty oraz łagodny gorzkawy zapach. Suszone kwiaty można wykorzystać jako dodatek do ulubionych dań lub do przyrządzenia leczniczego naparu. Pestki krokosza również są cennym surowcem zielarskim, który wykorzystuje się do produkcji oleju.

Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, E i B6, kwas linolenowy, linolowy, oleinowy oraz fitosterole. Dzięki zawartości wielu cennych składników olej z krokosza barwierskiego obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału, serca i udaru mózgu. Poza tym reguluje stężenie glukozy w krwiobiegu i poziom insuliny w organizmie. Dzięki temu zapobiega insulinooporności i śmiało mogą po niego sięgać pacjenci z cukrzycą.

Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że regularne sięganie po ten rodzaj tłuszczu chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i chorobami nowotworowymi. Olej z krokosza wykazuje również właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Reguluje rytm wypróżnień, usprawnia proces przemiany materii, zapobiega zaparciom oraz łagodzi objawy grypy, przeziębienia i zapalenia oskrzeli. Jest polecany również osobom, które borykają się nadwagą i otyłością. Substancje w nim zawarte wzmacniają naszą skórę i włosy, nadając im zdrowy i piękny wygląd.

W naszej kuchni możemy wykorzystać dwa rodzaje oleju z krokosza barwierskiego. Jeden z nich ma w sobie znacznie więcej kwasu linolenowego, dlatego należy go stosować tylko na zimno. Obróbka cieplna sprawa, że olej tłoczony na zimno traci swoje dobroczynne działanie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki, twarożku, owsianki czy kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Drugi rodzaj oleju z nasion krokosza zawiera większe ilości kwasu oleinowego. Ma wyższą temperaturę dymienia, więc nadaje się do smażenia i gotowania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Eryk
2 miesiące temu
Najlepszy jest smalec ze świnki która się sam wychoduje na ziemniaczkach a nie jakies oleje.kiedys ludzie wszystko smażyli na smalcu i byli zdrowi,brak otyłości teraz różne oleje które niby są zdrowe.
Naczelny
2 miesiące temu
A za rok będzie artykułów tym że znaFca/specjalista odkrył substancje rakotwórcze w tym oto specyfiku.
Ada
2 miesiące temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Naprawdę warto!
robiąnasw
2 miesiące temu
G. prawda
Adam2385
2 miesiące temu
Już zarobku szukają i wciskają kit
Wiem
2 miesiące temu
Bzdury, skąd te informacje. Jednak matury powinny być trudniejsze. Olej rzepakowy tłoczony na zimno. Potem oliwa z oliwek. Reszta mniej lub bardziej gorsza.
taka prawda
2 miesiące temu
wszystkie oleje są niezdrowe
Janka
2 miesiące temu
A później o tym samym oleju napiszą, że wywołuje raka i niszczy wątrobę.
Takie to pros...
2 miesiące temu
Ta oni bomby maja wszedzie gdzie zarobia,klamstwa to sobie w spodnie wsadzcie najlepszy olej tto smalec wlasnej roboty
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić