Milena Górecka| 
aktualizacja 

Najgorszy wybór na śniadanie. "Wmówiono nam"

69

Pierwszy posiłek dnia powinien być słodki czy słony? Francuska biochemiczka Jessie Inchauspe, autorka książki "Glukozowa rewolucja" ma na ten temat jasne zdanie. Na konferencji żywieniowej "Koszty złego odżywiania" uznała, że wszystkich nas - w kwestii śniadań - okłamano. Jaka jest więc prawda o śniadaniach?

Najgorszy wybór na śniadanie. "Wmówiono nam"
Jakie produkty warto jeść na śniadanie? Na przykład ser biały (Licencjodawca, Prashant Chauhan)

Najlepsze śniadanie

Najlepsze śniadanie to śniadanie na słono, oparte na białku. Białko jest bardzo ważną substancją, którą należy spożywać, aby zapewnić uczucie sytości. Organizm go potrzebuje, a jemy go za mało. Dobrze też, jeśli śniadanie jest nieco pikantne - wyjaśniła na konferencji biochemiczka Jessie Inchauspe.

- Jedzenie pikantnych potraw przede wszystkim zapewnia nam uczucie sytości na dłużej i powstrzymuje nas od podjadania w celu zdobycia kolejnej słodkiej porcji. Żadne produkty spożywcze nie są zabronione, ale należy je jeść w odpowiednich ilościach i o właściwej porze dnia - podkreśliła.

Jej zdaniem ze śniadań powinien zostać wyeliminowany sok pomarańczowy, który zazwyczaj zawiera około siedmiu łyżeczek cukru na szklankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Płatki śniadaniowe dla dzieci. Eksperci je sprawdzili i alarmują ws. ich składu

- Wmówiono nam, że śniadanie powinno być słodkie. Tymczasem spożywanie słodkich śniadań zostało wymyślone przez przemysł spożywczy tylko po to, aby zarabiać pieniądze. Zamiast słodkiego śniadania, zjedz pikantne! - twierdzi ekspertka.

Najlepiej własnoręcznie przygotowane w domu, nie takie, które już zostało przetworzone. Możesz też zjeść resztki z wczorajszego obiadu. Ryby, warzywa i placki świetnie się sprawdzą w charakterze śniadania - mówiła.

Dlaczego słodkie śniadania nie są najlepszym wyborem?

Zdaniem autorki książki "Glukozowa rewolucja" słodkie śniadania zmniejszają poziom energii. Po chwilowym skoku energetycznym, odczuwamy bowiem zmęczenie i głód.

Decydując się na śniadanie zawierające białko (nabiał), tłuszcz (awokado lub tłuste ryby) i błonnik (warzywa) uzyskamy stabilny poziom energii i unikniemy popołudniowego krachu energetycznego.

Jeśli jednak mamy ochotę na słodkie, nie zawsze musimy z niego rezygnować. Warto przy tym pamiętać o tym, że najwięcej szkód przynosi żywność ultraprzetworzona - zamiast kupować w sklepie dosładzane płatki śniadaniowe, przygotujmy w domu własną granolę!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić