Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Zastrzyk zdrowia. Jedz codziennie, a obniżysz cholesterol

9

Bogaty w składniki odżywcze (białko, wapń i probiotyki) jogurt od dawna jest kojarzony z wytrzymałością kości, zdrowiem jelit i kontrolą wagi. Czy wiesz, że korzyści, które daje nam codzienne spożywanie jogurtu, jest znacznie więcej?

Zastrzyk zdrowia. Jedz codziennie, a obniżysz cholesterol
Codziennie spożywanie jogurtu wspiera odporność i układ odpornościowy (Getty Images, wilatlak villette)

Codzienne spożywanie jogurtu zapewnia nam:

1. Kontrolę ciśnienia tętniczego

Badanie z 2018 roku opublikowane w Journal of Hypertension wykazało, że większe spożycie produktów mlecznych – zwłaszcza jogurtu – jest związane z mniejszym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi u dorosłych.

2. Niższy poziom cholesterolu

W badaniu opublikowanym w Journal of Dairy Sciences oceniano wpływ jogurtu probiotycznego na osoby chore na cukrzycę typu 2. Odkryto, że codzienne spożywanie tego jogurtu było powiązane z niższym poziomem LDL i cholesterolu całkowitego.

3. Wsparcie dla układu odpornościowego

Jogurt zawiera probiotyki, które zapewniają zdrowsze jelita. Jelita regulują z kolei funkcje odpornościowe. Poza tym probiotyki pobudzają syntezę naturalnych przeciwciał i komórek odpornościowych, takich jak limfocyty NKT, które mogą atakować wirusy i toksyny.

4. Korzystny wpływ na zdrowie psychiczne

Coraz większa liczba badań wykazuje, że połączenie jelito-mózg zdecydowanie istnieje. Niektóre badania wykazują również, że probiotyki niwelują stany lękowe, depresję i stres, poprawiają zaś nastrój i pamięć.

5. Zastrzyk niezbędnych składników odżywczych

Oprócz probiotyków, wapnia i białka, jogurt zawiera wiele innych składników odżywczych, z których może skorzystać organizm. W jogurcie znajduje się przyzwoita dawka fosforu (dla zdrowia kości), magnezu (wspomagającego metabolizm energetyczny, sen i nastrój) i potasu (który reguluje ciśnienie krwi, ruchliwość mięśni i regenerację).

Probiotyki faktycznie wytwarzają również witaminę K, która jest wykorzystywana do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Na co warto uważać?

Jogurt może dostarczyć organizmowi zastrzyk białka i innych przydatnych składników odżywczych, ale wiele jego odmian kupowanych w sklepie zawiera nadmierną ilość cukru. Warto więc kupować jogurt naturalny, a w domu dodawać do niego odrobinę wanilii i cynamonu. To całkowicie zmieni jego smak!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić