aktualizacja 

Jeden z najgorszych alkoholi. Niszczy zęby, zwiększa ryzyko raka

217

Polacy uwielbiają pić białe wino, zwłaszcza latem. Jest orzeźwiające, lekkie i pasuje do wielu letnich potraw. Niestety, eksperci nie mają dobrych wiadomości. Białe wino jest bardziej szkodliwe, niż sądzisz.

Białe wino zwiększa ryzyko raka skóry
Białe wino zwiększa ryzyko raka skóry (Getty Images)

W białym winie znajdziemy zdecydowanie więcej siarczanów oraz cukrów niż w winie czerwonym czy różowym. To sprawia, że chętniej po nie sięgamy, bo ma słodszy smak. Regularne picie białego wina może doprowadzić do zaostrzenia infekcji grzybem Candida, czyli drożdżycy.

Eksperci ostrzegają też, że białe wino może potęgować objawy trądziku różowatego. W dodatku wystarczy pić 1-3 szklanki wina w miesiącu, by zwiększyć ryzyko rozwinięcia tej nieprzyjemnej choroby o 14 proc. Z kolei 5 kieliszków wina tygodniowo powoduje, że ryzyko wzrasta aż o 50 proc.

Inne badania opublikowane na łamach ''Nutrition Research'' potwierdziło, że białe wino ma szkodliwy wpływ na nasze szkliwo. Gdy pijesz ten rodzaj alkoholu doprowadzasz do wymywania z powierzchni zębów wapnia i fosforu. Naukowcy podkreślają, że najbardziej szkodliwe w tej kwestii są Rieslingi. Według ekspertów bezpieczniej jest wybierać wina czerwone wyprodukowane ze szczepów Rioja lub Pinot noir.

To jednak nie koniec. Białe wino jest jednym z najbardziej kalorycznych trunków. 175 ml białego wina ma 160 kcal. Nie tylko dlatego białe wino przyczynia się do tycia. Gdy spożywamy alkohol, w pierwszej kolejności nasz organizm będzie chciał go usunąć, w tym czasie wszystkie inne procesy zostaną spowolnione. To z kolei powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej i tycie.

W roku 2016 naukowcy opublikowali badanie, które potwierdziło, że białe wino zwiększa ryzyko raka skóry aż o 13 proc. Badacze uważają, że to wina aldehydu octowego, który uszkadza i utrudnia naprawę naszego DNA. Aldehyd octowy jest również obecny w czerwonym winie, ale dzięki zawartości przeciwutleniaczy w czerwonym trunku, jego toksyczne działanie jest mniejsze.

Eksperci radzą więc zachować umiar, a najlepiej całkowicie zrezygnować z picia białego wina.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić