Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Najlepiej chronią przed rakiem. Lista naukowców z Harvardu

9
Podziel się

Wyniki najnowszych badań potwierdziły, że regularne jedzenie niektórych warzyw i owoców skuteczniej chronią nas przed rakiem. Oto lista gatunków, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Koniecznie włącz je do swojego codziennego jadłospisu.

Biały grejpfrut to owoc o działaniu przeciwnowotworowym
Biały grejpfrut to owoc o działaniu przeciwnowotworowym (Getty Images/iStockphoto)
bEUvKWbp

Naukowcy z Harvardu zbadali prozdrowotne właściwości warzyw i owoców. Z badania wynika, że niektóre gatunki skuteczniej obniżają ryzyko rozwoju komórek rakowych w naszym organizmie.

Są to rośliny, które zawierają największą ilość antyoksydantów, polifenoli, fitosteroli i cennego błonnika pokarmowego. Dzięki tym zdrowym elementom pobudzają układ immunologiczny do walki z różnego rodzaju schorzeniami.

bEUvKWbr

Eksperci z Uniwersytetu Harvarda przeprowadzili badania trwające ok. 30 lat, a ich wyniki zostały opublikowane w prestiżowym magazynie medycznym ''International Journal of Cancer''. W badaniu wzięło udział 180 tys. kobiet będących w przedziale wiekowym od 27 do 59 lat. Na podstawia tej analizy naukowcy przygotowali listę 8 warzyw i owoców, które powinny być obecne na stałe w naszej diecie.

Są to:

  • papryka,
  • brukselka,
  • biały grejpfrut,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • pomidory,
  • pomarańcze
  • i arbuz.
bEUvKWbx

Zdaniem badaczy im więcej spożywamy tych produktów w ciągu dnia, tym skuteczniej bronimy nasze ciało przed nowotworami. Naukowcy twierdzą, że jedna porcja, czyli ilość mieszcząca się w naszej dłoni to za mało.

Należy zjadać przynajmniej trzy takie porcje w ciągu dnia, dzięki czemu obniżamy ryzyko wystąpienia nowotworu o 14 proc. Natomiast pięć porcji zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju raka o 29 proc., a siedem porcji zmniejsza ryzyko różnych form nowotworów nawet o 42 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEUvKWbS
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Gość
3 miesiące temu
Nie długo wywalą nas ludzi na pastwiska i powiedzą że to najleprza zdrowa żywność dla ludzi ha ha ha
klamk
3 miesiące temu
te z dużych hodowli to na pewno chronią...
0qip0
3 miesiące temu
Najlepiej chronią przed rakiem. Lista naukowców... To gdzieś ta lista?
bEUvKWbT
Dea
3 miesiące temu
Arbuz powiadacie.... i jego porcje porownujecie do porcji jarmużu... niezle.
olo
4 miesiące temu
bo tam gdzie jedzono takie owoce i warzywa w takich ilościach nie wiedzą co to żywność przetworzona i elektoroniczne zapychacze czasu Tel,komp,TV. A o opryskach to wiedzą tyle samo o tym serwisie ;) niczym się nie różnią od Badania "Horwardu":) naukowcy do pracy fizycznej jak bierzecie kase za fikcyjne badania.
pawel
4 miesiące temu
o jej to już nie będzie onkologii ?
Anonim
4 miesiące temu
Oprocz brukselki wszystko to wciagam razem z dziecmi I zona na porzadku dziennym...z tego wynika ze powinienem dobic do 100...no chyba ze zmusza mnie do zaszczepienia sie to moge pasc wczesniej.
Eli
4 miesiące temu
To na pewno wszystko jest zdrowe, ale tylko z ekologicznej uprawy, bo to co kupujemy, to wszystko rosło na chemii.
Gwiazdka
4 miesiące temu
Białego grapefruita nigdy nie widziałam, może chodzi o ten żółtawy? Jarmuża nie jadałam dotychczas, ale pozostałe wymienione warzywa i owoce lubię i często jadam. Póki co nowotworu jeszcze nie miałam, chociaż palę nałogowo papierosy, a mam 48 lat
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić