Katarzyna Chudzik| 

Syrop do zadań specjalnych. Cholesterol i cukier w mig spada

6

Domowy syrop imbirowy można przygotować w domu w zaledwie kilka minut. Warto, bo jest to smaczny specyfik, który może zdziałać cuda: obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, wyregulować ciśnienie tętnicze i ochronić nas przed infekcjami.

Syrop do zadań specjalnych. Cholesterol i cukier w mig spada
Syrop imbirowy (Getty Images, Ingrid Heczko)

Właściwości odżywcze syropu imbirowego

1. Imbir

Kluczowym składnikiem tego syropu jest imbir. Bogaty w związki bioaktywne, takie jak gingerole i shogaole, ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może wpływać korzystnie na obniżenie cholesterolu oraz zapobiegać powstawaniu zakrzepów. Metaanaliza z ostatniego roku wykazała, że imbir wpływa pozytywnie na biomarkery stanu zapalnego, kontrolę wagi i ogólną kondycję krwi.

2. Miód

Naturalny słodzik, który nie tylko poprawia smak napoju, ale również dostarcza przeciwutleniaczy i wspomaga układ odpornościowy. Jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne czynią go idealnym dodatkiem do napoju wzmacniającego układ odpornościowy. Ważne jest jednak, aby spożywać go w umiarkowanych ilościach.

3. Cytryna

Witamina C zawarta w cytrynach wspomaga produkcję białych krwinek i wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo kwas cytrynowy i błonnik mogą łagodzić objawy niestrawności oraz wspomagać detoksykację organizmu.

4. Cynamon

Ten korzenny składnik oferuje szeroką gamę korzyści zdrowotnych dzięki zawartości aldehydu cynamonowego, kumaryny i eugenolu. Może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi oraz poziomu cukru i lipidów.

5. Anyż

Anyż działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie i odkażająco. Rozkurcza mięśnie gładkie jelit, zwiększanie wydzielanie soku żołądkowego. Leczy kaszel i świetnie sprawdza się przy dolegliwościach trawiennych.

6. Goździki

Goździki działają antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybiczo. Obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru i cholesterolu, a przy tym pozytywnie wpływają na skórę i odświeżają oddech.

Przepis na domowy syrop imbirowy

Do przygotowania syropu imbirowego wystarczy nam odrobina wody, starte na tarce kilkucentymetrowe kłącze imbiru, sok z jednej cytryny, 3 goździki, szczypta cynamonu w proszku, jedna gwiazdka anyżu i 1/3 szklanki miodu.

Imbir zagotuj w odrobinie wody (wystarczy tyle, by cząstki imbiru były nią pokryte). Zdejmij z palnika i dodaj do wody z imbirem cynamon, anyż oraz goździki. Kiedy napar wystygnie, zalej go miodem i wymieszaj. Gotowe! Wystarczy spożywać jeden kieliszek syropu dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić