Milena Górecka| 
aktualizacja 

Najlepsze z mięs. Wolne od antybiotyków i hormonów wzrostu

46

Jakie mięso charakteryzuje się wysoką zawartością wartościowych składników odżywczych przy jednoczesnym niskim poziomie tłuszczu i kalorii? Oto najzdrowsze mięso, które możesz włączyć do swojej diety.

Najlepsze z mięs. Wolne od antybiotyków i hormonów wzrostu
Dziczyzna jest zdrowa, ale pamiętaj, by kupować ją ze sprawdzonego źródła (Licencjodawca, Ivan)

Dziczyzna. Najzdrowsze mięso

Dziczyzna jest mięsem dzikich zwierząt. Dzieli się ją na:

  • dziczyznę grubą – jelenie, dziki, daniele, sarny,
  • dziczyznę drobną – dzikie króliki, zające,
  • ptactwo – dzikie kaczki, bażanty, kuropatwy, cyranki, przepiórki.

Dziczyzna wyróżnia się imponującym profilem odżywczym. Zawiera:

1. Niski poziom tłuszczu.

Dziczyzna jest znana z niskiej zawartości tłuszczu, szczególnie tłuszczu nasyconego, co czyni ją zdrowszą alternatywą dla czerwonego mięsa hodowlanego.

2. Bogactwo białka.

Dziczyzna składa się w około 22 proc. z białka, a skład aminokwasów w niej zawartych jest zbliżony do białka wzorcowego.

3. Sporo żelaza.

Dziczyzna dostarcza dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza, co jest kluczowe dla zapobiegania anemii i utrzymania zdrowia krwi.

4. Witaminy i minerały.

Dziczyzna wyróżnia się czterokrotnie wyższą zawartością witamin i składników mineralnych niż mięso hodowlane. Zawiera witaminy z grupy B (zwłaszcza B12) oraz minerały takie jak cynk i selen.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

Korzyści zdrowotne

Dziczyzna rzadko poddawana jest intensywnym procesom przetwarzania, co oznacza, że zachowuje swoje naturalne właściwości odżywcze. Brak w niej antybiotyków oraz hormonów wzrostu, co czyni ją atrakcyjną alternatywą dla mięs pochodzących z hodowli przemysłowej.

Spożywanie dziczyzny wspiera zdrowie serca (dzięki niskiej zawartości tłuszczu nasyconego oraz obecności zdrowych tłuszczów, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3), poprawia metabolizm i wzmacnia układ odpornościowy. Przyczynia się też do poprawy ogólnego stanu zdrowia.

Jak włączyć dziczyznę do diety?

Dziczyzna może być przygotowywana na wiele sposobów - od pieczenia i grillowania, po duszenie. Jej delikatny, charakterystyczny smak sprawia, że jest to cenne urozmaicenie diety. Ważne jest jednak, aby wybierać mięso pochodzące z pewnych, sprawdzonych źródeł, zapewniających odpowiednią jakość produktu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić