Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Najsilniejszy produkt przeciwzapalny. Stawy przestaną boleć

83

Przewlekłe stany zapalne w organizmie mogą przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Żeby tego uniknąć i złagodzić ich objawy należy włączyć do diety zdrowe produkty spożywcze. Dowiedz się, jaka żywność powinna znaleźć się w twoim codziennym menu.

Najsilniejszy produkt przeciwzapalny. Stawy przestaną boleć
Tłuste ryby to najsilniejszy produkt przeciwzapalny (PatrikStedrak)

Tłuste ryby

Tłuste ryby morskie takie jak śledź, łosoś, makrela i sardynka mają w sobie znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najzdrowsze z nich to kwasy DHA i EPA. Dlatego w trosce o zdrowie naszych stawów powinno się jeść ryby przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia - eksperci potwierdzają, że włączenie tłustych ryb na stałe do diety redukuje ból, jak leki przeciwzapalne.

Awokado

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii osoby, które codziennie jedzą pół awokado, są mniej narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego, stany zapalne w organizmie i nowotwory. Sięgając regularnie po ten owoc, poradzimy sobie ze zbyt wysokim cholesterolem, podniesiemy odporność organizmu, wyregulujemy ciśnienie, wzmocnimy skórę i zadbamy o prawidłową pracę narządu wzroku.

Papryczka chilli

Antyoksydanty, takie jak witamina C i kapsaicyna obecne w chilli, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników zapobiegając tym samym stanom zapalnym. Jeżeli chcemy uniknąć stanu zapalnego, powinniśmy uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie jeden z najsilniejszych naturalnych preparatów przeciwzapalnych.

Oliwa z oliwek

Ten rodzaj tłuszczu to również produkt, obok którego nie można przejść obojętnie. Oliwa z oliwek tłoczona na zimno zawiera oleocanthal – substancje o właściwościach przeciwzapalnych.

Pomidory

Likopen obecny w pomidorach zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie człowieka i chronią go przed stanami zapalnymi. Najbogatszym źródłem likopenu są naturalne ketchupy, sosy i koncentraty pomidorowe.

Kurkuma

Jeżeli chcemy uniknąć bólu stawów, powinniśmy uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie jeden z najsilniejszych naturalnych preparatów przeciwzapalnych, jakim jest kurkuma.

Brokuły

W składzie tych warzyw znajduje się sulforafan – silny przeciwutleniacz. Dieta bogata w świeże brokuły usprawnia pracę układu krążenia i obniża ryzyko zachorowania na raka.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić