Kamil S. Sikora| 

Najzdrowszy olej na świecie. W Polsce rzadko używany

54

Ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne ten egzotyczny owoc zaliczany jest do produktów określanym mianem superfoods. Z awokado można przygotować pyszną pastę, zdrowy koktajl lub sięgnąć po olej, który znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Dowiedz się, dlaczego powinieneś włączyć ten rodzaj tłuszczu do swojego menu.

Najzdrowszy olej na świecie. W Polsce rzadko używany
Olej z awokado pomaga obniżyć cholesterol (Licencjodawca, Melanie Hobson)

Olej przygotowany na bazie awokado jest powszechnie uważany za jeden z najzdrowszych rodzajów tłuszczu na świecie. Produkuje się go w Meksyku, USA, Nowej Zelandii, RPA i Izraelu. Warto wiedzieć, że zdecydowanie zdrowszy jest olej nierafinowany, który charakteryzuje się ciemnym zielono-brunatnym kolorem i smakiem przypomina migdały i masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto jeść pestkę z awokado

Ma niską temperaturę dymienia, więc nie nadaje się do smażenia, za to doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, marynat, pieczonych warzyw, sosów czy makaronów. Olej z awokado zawiera takie cenne dla naszego zdrowia składniki jak witamina A, D i E, witaminy z grupy B, luteina i kwas oleinowy. Usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, pomagając obniżyć ciśnienie tętnicze i wyregulować poziom cholesterolu całkowitego w organizmie.

Lekarze od dawna ostrzegają, że zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu jest jednym z głównych czynników rozwoju miażdżycy, ataku mięśnia sercowego, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca. Olej z awokado wykazuje również właściwości przeciwutleniające, dzięki którym chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Poza tym antyoksydanty spowalniają proces starzenia. Substancje obecne w tym zdrowym oleju wpływają także korzystnie na kondycję naszych włosów, skóry i narządu wzroku. Olej z awokado sprawdza się przy leczeniu artretyzmu, redukując bóle i sztywnienie stawów. Powinny po niego sięgać osoby cierpiące z powodu łuszczycy oraz chorób dziąseł i przyzębia. Ze względu na zawartość fitosteroli olej z awokado znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Jest używany podczas produkcji kremów, olejków i mydeł.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić