Naturalny eliksir zdrowia i młodości. Zbawienny dla stawów

Miód eukaliptusowy ma zupełnie inny smak niż pozostałe miody. Zawiera on flawonoidy redukujące wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. To zdrowotny eliksir, którego właściwości wskazują na to, że rozsądnie jest używać go w swojej kuchni.

thick and sweet buckwheat honey of dark red colorthick and sweet buckwheat honey of dark red color from buckwheat flowers, natural bee buckwheat honey has a viscous and thick consistency and a red hueligoraviscous, comb-honeyMiód eukaliptusowy
Źródło zdjęć: © Getty Images | IHAR LEICHONAK
Katarzyna Chudzik

Eliksir zdrowia

Badania wykazują, że miód eukaliptusowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Stawia skuteczną barierę bakteriom opornym na antybiotyki i jest doskonałym środkiem łagodzącym objawy przeziębienia i kaszlu — działa mukolitycznie, a zatem rozrzedza wydzielinę. Rekomendowany jest również osobom zmagającym się z reumatyzmem, lumbago, sztywnymi stawami i nerwobólami.

Nic dziwnego, że często wykorzystywany jest w fitoterapii, czyli naturalnej terapii opartej na roślinach.

Miód eukaliptusowy w kuchni

Miód eukaliptusowy ma intensywny smak, który kryje w sobie nuty nieco nietypowe dla tradycyjnego miodu. Jest daleki od typowej słodyczy — zawiera w sobie nuty drzewne, echa lukrecji, delikatną słoność i balsamiczny aromat.

Ta unikalna paleta smaków sprawia, że miód eukaliptusowy jest ulubieńcem kulinarnych eksperymentatorów. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do herbaty, dojrzewającego sera, jogurtu lub owsianki – dodaje również charakteru i głębi m.in. sosom słodko-kwaśnym.

Przepis na dip z użyciem miodu eukaliptusowego:

- 3 łyżki miodu eukaliptusowego

- sok z 2 limonek

- 2 łyżki sosu sojowego

- 2 łyżeczki sosu chilli

- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej

- 2 łyżeczki wody

Przygotowanie:

W małym garnku na niewielkim ogniu połącz sok z limonek, sos sojowy i sos chili. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając.

W oddzielnym naczyniu połącz skrobię kukurydzianą z wodą, tworząc gładką mieszankę. Dodaj ją do garnka, mieszając, aby uniknąć powstawania grudek. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia, odczekaj chwilę i dodaj miód eukaliptusowy.

Taki sos zrewolucjonizuje grillowane warzywa!

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?