Naturalny eliksir zdrowia i młodości. Zbawienny dla stawów

Miód eukaliptusowy ma zupełnie inny smak niż pozostałe miody. Zawiera on flawonoidy redukujące wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. To zdrowotny eliksir, którego właściwości wskazują na to, że rozsądnie jest używać go w swojej kuchni.

thick and sweet buckwheat honey of dark red colorthick and sweet buckwheat honey of dark red color from buckwheat flowers, natural bee buckwheat honey has a viscous and thick consistency and a red hueligoraviscous, comb-honeyMiód eukaliptusowy
Źródło zdjęć: © Getty Images | IHAR LEICHONAK
Katarzyna Chudzik

Eliksir zdrowia

Badania wykazują, że miód eukaliptusowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Stawia skuteczną barierę bakteriom opornym na antybiotyki i jest doskonałym środkiem łagodzącym objawy przeziębienia i kaszlu — działa mukolitycznie, a zatem rozrzedza wydzielinę. Rekomendowany jest również osobom zmagającym się z reumatyzmem, lumbago, sztywnymi stawami i nerwobólami.

Nic dziwnego, że często wykorzystywany jest w fitoterapii, czyli naturalnej terapii opartej na roślinach.

Miód eukaliptusowy w kuchni

Miód eukaliptusowy ma intensywny smak, który kryje w sobie nuty nieco nietypowe dla tradycyjnego miodu. Jest daleki od typowej słodyczy — zawiera w sobie nuty drzewne, echa lukrecji, delikatną słoność i balsamiczny aromat.

Ta unikalna paleta smaków sprawia, że miód eukaliptusowy jest ulubieńcem kulinarnych eksperymentatorów. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do herbaty, dojrzewającego sera, jogurtu lub owsianki – dodaje również charakteru i głębi m.in. sosom słodko-kwaśnym.

Przepis na dip z użyciem miodu eukaliptusowego:

- 3 łyżki miodu eukaliptusowego

- sok z 2 limonek

- 2 łyżki sosu sojowego

- 2 łyżeczki sosu chilli

- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej

- 2 łyżeczki wody

Przygotowanie:

W małym garnku na niewielkim ogniu połącz sok z limonek, sos sojowy i sos chili. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając.

W oddzielnym naczyniu połącz skrobię kukurydzianą z wodą, tworząc gładką mieszankę. Dodaj ją do garnka, mieszając, aby uniknąć powstawania grudek. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia, odczekaj chwilę i dodaj miód eukaliptusowy.

Taki sos zrewolucjonizuje grillowane warzywa!

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową