Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Naturalny eliksir zdrowia i młodości. Zbawienny dla stawów

1

Miód eukaliptusowy ma zupełnie inny smak niż pozostałe miody. Zawiera on flawonoidy redukujące wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. To zdrowotny eliksir, którego właściwości wskazują na to, że rozsądnie jest używać go w swojej kuchni.

Naturalny eliksir zdrowia i młodości. Zbawienny dla stawów
Miód eukaliptusowy (Getty Images, IHAR LEICHONAK)

Eliksir zdrowia

Badania wykazują, że miód eukaliptusowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Stawia skuteczną barierę bakteriom opornym na antybiotyki i jest doskonałym środkiem łagodzącym objawy przeziębienia i kaszlu — działa mukolitycznie, a zatem rozrzedza wydzielinę. Rekomendowany jest również osobom zmagającym się z reumatyzmem, lumbago, sztywnymi stawami i nerwobólami.

Nic dziwnego, że często wykorzystywany jest w fitoterapii, czyli naturalnej terapii opartej na roślinach.

Miód eukaliptusowy w kuchni

Miód eukaliptusowy ma intensywny smak, który kryje w sobie nuty nieco nietypowe dla tradycyjnego miodu. Jest daleki od typowej słodyczy — zawiera w sobie nuty drzewne, echa lukrecji, delikatną słoność i balsamiczny aromat.

Ta unikalna paleta smaków sprawia, że miód eukaliptusowy jest ulubieńcem kulinarnych eksperymentatorów. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do herbaty, dojrzewającego sera, jogurtu lub owsianki – dodaje również charakteru i głębi m.in. sosom słodko-kwaśnym.

Przepis na dip z użyciem miodu eukaliptusowego:

- 3 łyżki miodu eukaliptusowego

- sok z 2 limonek

- 2 łyżki sosu sojowego

- 2 łyżeczki sosu chilli

- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej

- 2 łyżeczki wody

Przygotowanie:

W małym garnku na niewielkim ogniu połącz sok z limonek, sos sojowy i sos chili. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając.

W oddzielnym naczyniu połącz skrobię kukurydzianą z wodą, tworząc gładką mieszankę. Dodaj ją do garnka, mieszając, aby uniknąć powstawania grudek. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia, odczekaj chwilę i dodaj miód eukaliptusowy.

Taki sos zrewolucjonizuje grillowane warzywa!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić