Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
JKM
|
aktualizacja

Naukowcy przebadali kiszonego ogórka. Zaskakujące wyniki

79
Podziel się:

O cudownych właściwościach ogórków kiszonych wiemy już naprawdę wiele. Do długiej listy ich zalet naukowcy dodali jeszcze jedną. Okazuje się, że regularne jedzenie ogórków kiszonych może zmniejszać fobię społeczną.

Naukowcy przebadali kiszonego ogórka. Zaskakujące wyniki
(123RF)

Badanie zostało przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Maryland i College of William & Mary. Wzięło w nim udział 700 studentów. Okazuje się, że Ci którzy regularnie jadali ogórki kiszone, dużo chętniej wchodzili w interakcje z innymi osobami.

Przebadali dietę studentów. Wyniki dają do myślenia

Uczestnicy badania musieli opowiedzieć naukowcom, z jakich produktów składa się ich codzienna dieta oraz jaką formę aktywności fizycznej podejmują. Osoba zajmująca się zbieraniem odpowiedzi od studentów pytała również o ilość spożywanych owoców i warzyw (również tych fermentowanych) w ciągu ostatnich trzydziestu dni. Wyniki badań były zaskakujące.

Studenci, którzy w swoich jadłospisach regularnie uwzględniali spożywanie fermentowanej żywności, wykazywali znacznie mniej objawów lęku społecznego. Badacze uważają, że za wyniki badań odpowiadają naturalne probiotyki, które znajdziemy z fermentowanych produktach spożywczych. To one według prowadzących badania mają wpływ na nasze umiejętności społeczne.

Ogórki kiszone zmniejszają fobię społeczną. Są bardzo zdrowe dla organizmu

Bakterie probiotyczne oddziałują korzystnie na nasz układ pokarmowy, co pośrednio prowadzi do zmniejszenia lęku społecznego. Nie należy jednak zapominać o ich pozostałych właściwościach zdrowotnych. Działają jak miotełka, usuwając z jelit zalegające złogi i toksyny, łagodzą bóle związane ze wrzodami żołądka, wzmacniają odporność, poprawiają apetyt, a także wspomagają też pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(79)
Lach
3 miesiące temu
To były te nasze szklarniowe na randapie i pożywce z worka lub szamba, zamiast gnoju z krowy?
tukan
2 lata temu
Co do probiotyków warto jednak podkreślić, że ich działanie musi być wsparte prebiotykami, czyli odpowiednią pożywką. W przypadku małych dzieci o ograniczonej diecie takie dobranie składników może być zresztą problematyczne, zwłaszcza jak są niejadkami, i tutaj suplementacja takim np. estabiomem junior może być wskazana.
Okinawa
2 lata temu
Japończycy jedzą Natto czyli kiszoną soję,dzięki czemu mają najwięcej 90 latków na świecie.Nasze kiszone ogórki w porównaniu do natto w smaku to ..cukiereczki .Natto to hardcore w smaku.;-)
pawel
2 lata temu
papier wszystko przyjmie ...ja bym jeszcze dopisał ze jedzenie ogórków wpływa na wzrost zachorowań na biegunkę...
APELUJEMY
2 lata temu
Julia Widera, Wiktorek Kruszyński , Filip Łukaszuk potrzebują naszej pomocy. Czas zbiórki pieniędzy dobiega końca. My jesteśmy jedyną nadzieją na uratowanie im życia. Pomóżmy, dobro powraca. ( inf. Siepomaga,)
Michursky
2 lata temu
Może to wnioski są mylne. Równie dobrze osoby bez lęku społecznego jedzą więcej ogórków. W takim badaniu nie można ot tak wyciągnąć takich wniosków
Miściu
2 lata temu
To normalne jest zakąska to jest i wódka.
solpa
2 lata temu
Starsi ludzie co roku na jesień zima kisili ogórki i kapustę i tym żyli między innymi przez cały rok było to normalne a okres życia średnia 90 lat A dzisiaj średnia życia 45lat połowa Wiec Amerykanie niech się biorą za kiszenie ogórków i niech się szykują do pracy do Europy albo do Afryki do murzynów ponieważ ich modrąsc doprowadza ich do ruiny Zobaczycie że Amerykanie bendą jeździć za chlebem Polecam kiszeńce
Marko
2 lata temu
Zapomnieli zapytać studentów ile z tymi ogórkami wpada %, bo to też zmniejsza lęki społeczne .... buahahaaaaa
Georg
2 lata temu
Niech ci naukowcy nakarmią nimi Trumpa
Listonosz
2 lata temu
Naukowcy nie napisali, że "kiszenie ogorka" daje jeszcze większą frajdę. :D
Eledutki
2 lata temu
Szkoda,że nie przebadali polskiego miękiszona,ten na wszystko pomaga,chyba na wybory w USA też by zadziałał.
Janka
2 lata temu
A Ja najbardziej lubię zakwas z buraczków ćwikłowych. Sama robię I codziennie na czczo piję filiżankę zakwasu. Jest smaczny I bardzo zdrowe.
Ada
2 lata temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii naprawdę warto!
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić