o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
JKM
|
aktualizacja

Naukowcy przebadali kiszonego ogórka. Zaskakujące wyniki

85
Podziel się

O cudownych właściwościach ogórków kiszonych wiemy już naprawdę wiele. Do długiej listy ich zalet naukowcy dodali jeszcze jedną. Okazuje się, że regularne jedzenie ogórków kiszonych może zmniejszać fobię społeczną.

Naukowcy przebadali kiszonego ogórka. Zaskakujące wyniki
(123RF)
bDAHEUFx

Badanie zostało przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Maryland i College of William & Mary. Wzięło w nim udział 700 studentów. Okazuje się, że Ci którzy regularnie jadali ogórki kiszone, dużo chętniej wchodzili w interakcje z innymi osobami.

Przebadali dietę studentów. Wyniki dają do myślenia

Uczestnicy badania musieli opowiedzieć naukowcom, z jakich produktów składa się ich codzienna dieta oraz jaką formę aktywności fizycznej podejmują. Osoba zajmująca się zbieraniem odpowiedzi od studentów pytała również o ilość spożywanych owoców i warzyw (również tych fermentowanych) w ciągu ostatnich trzydziestu dni. Wyniki badań były zaskakujące.

bDAHEUFz

Studenci, którzy w swoich jadłospisach regularnie uwzględniali spożywanie fermentowanej żywności, wykazywali znacznie mniej objawów lęku społecznego. Badacze uważają, że za wyniki badań odpowiadają naturalne probiotyki, które znajdziemy z fermentowanych produktach spożywczych. To one według prowadzących badania mają wpływ na nasze umiejętności społeczne.

Ogórki kiszone zmniejszają fobię społeczną. Są bardzo zdrowe dla organizmu

Bakterie probiotyczne oddziałują korzystnie na nasz układ pokarmowy, co pośrednio prowadzi do zmniejszenia lęku społecznego. Nie należy jednak zapominać o ich pozostałych właściwościach zdrowotnych. Działają jak miotełka, usuwając z jelit zalegające złogi i toksyny, łagodzą bóle związane ze wrzodami żołądka, wzmacniają odporność, poprawiają apetyt, a także wspomagają też pracę układu nerwowego i krwionośnego.

bDAHEUFF
bDAHEUGa
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(85)
Jasiek
3 tyg. temu
Ja jem ogórki kiszone i zapinam wódeczką i sprawdza sie- żadnych lęków społecznych nie mam, normalnie dusza towarzystwa
Nik(t)
3 tyg. temu
Wstydu ci naukowcy nie mają. To nie jest żadna nowość. Plus powiązanie stanu jelit z psychiką. Kradną pomysły od zwyczajnych ludzi i robią na tym kariery. Może by wreszcie płacili rzeczywistym autorom.
No nareszcie
3 tyg. temu
bo juz myslalem ze nigdy nie przebadaja.
bDAHEUGb
gulu gulu
3 tyg. temu
U mnie jedyna fermentacja jaka ma sens to woda cukier i drożdże.Polecam.
Polak
3 tyg. temu
Szkoda że nie można na wsi już kupić warzyw, owocow, mleka czy sera... Ludzie się boją sprzedawać bo płacą kary za to.
Najnowsze komentarze (85)
Edghhc
2 tyg. temu
Przepowiadam że : ludzie z miasta w czasie kryzysu zdechną z głodu i działka im nie pomoże 🤔 bo co w blokach mają 🤔 na wsi to na wsi
Edgar ceyce
2 tyg. temu
Teraz naukowcy to jak Krzysztof Kolumb! Nasi dziadkowie wychowani na kwaśnicy żyli po sto lat i to nie tajemnica! Warzywa i wszystko trzymane tradycyjnymi metodami zawsze zdrowe a unia europejska zabroniła wędzenia !
Okinawa
2 tyg. temu
Japończycy jedzą Natto czyli kiszoną soję,dzięki czemu mają najwięcej 90 latków na świecie.Nasze kiszone ogórki w porównaniu do natto w smaku to ..cukiereczki .Natto to hardcore w smaku.;-)
pawel
2 tyg. temu
papier wszystko przyjmie ...ja bym jeszcze dopisał ze jedzenie ogórków wpływa na wzrost zachorowań na biegunkę...
APELUJEMY
2 tyg. temu
Julia Widera, Wiktorek Kruszyński , Filip Łukaszuk potrzebują naszej pomocy. Czas zbiórki pieniędzy dobiega końca. My jesteśmy jedyną nadzieją na uratowanie im życia. Pomóżmy, dobro powraca. ( inf. Siepomaga,)
Michursky
2 tyg. temu
Może to wnioski są mylne. Równie dobrze osoby bez lęku społecznego jedzą więcej ogórków. W takim badaniu nie można ot tak wyciągnąć takich wniosków
Paleta
3 tyg. temu
Ja nie jem kiszonych, bo strasznie po nich mi gazy odchodzą.
Miściu
3 tyg. temu
To normalne jest zakąska to jest i wódka.
bDAHEUFT
Gdanszczanin
3 tyg. temu
Wot sobaki dokonali odkrycia! Ja już od kilku lat jem regularnie przeciętnie kg ogórków kiszonych tygodniowo, czasami zamiennie kapustę kiszoną i nie mam żadnych fobii społecznych! Ale za to jestem odporny na wszelkie infekcje czy przeziębienia!
mosbachen
3 tyg. temu
Jacy "nakofcy " takie ich wyniki !!!!! Jak widać i słychać w tej h-ameryce to sami "naukofcy " - nie ma tam żadnego fizycznie pracującego co najwyżej Polacy na zmywakach .
solpa
3 tyg. temu
Starsi ludzie co roku na jesień zima kisili ogórki i kapustę i tym żyli między innymi przez cały rok było to normalne a okres życia średnia 90 lat A dzisiaj średnia życia 45lat połowa Wiec Amerykanie niech się biorą za kiszenie ogórków i niech się szykują do pracy do Europy albo do Afryki do murzynów ponieważ ich modrąsc doprowadza ich do ruiny Zobaczycie że Amerykanie bendą jeździć za chlebem Polecam kiszeńce
Jerry
3 tyg. temu
Już kiedyś podobne badania przeprowadzali starożytni Egipcjanie a przed nimi naukowcy radzieccy!!!🤣🤣🤣🤣🤣A w Polsce taką wiedzę,jeszcze na szczęście przekazują nam rodzice i dziadkowie!!!I wara naukowcom amerykańskim od tego!!!Bo tak od jakiegoś czasu zauważyłem, że jak"naukowcy"zaczynają coś badać, to z reguły zaczyna się tam źle dziać!!!Najlepiej by było, żeby niektórych badań w ogóle nie przeprowadzali, a ludzie na pewno będą bardziej zdrowi i szczęśliwi!!!A tak a propos, gdzie oni znaleźli w USej OGÓRKI KISZONE!!!🤣🤣🤣🤣🤣WSZYSTKIM ŻYCZĘ DUŻO ZDROWIA, SZCZĘŚCIA I UŚMIECHU NA CODZIEŃ W NOWYM 2021ROKU!!!
Marko
3 tyg. temu
Zapomnieli zapytać studentów ile z tymi ogórkami wpada %, bo to też zmniejsza lęki społeczne .... buahahaaaaa
Georg
3 tyg. temu
Niech ci naukowcy nakarmią nimi Trumpa
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić