Kamil S. Sikora| 

Nie jedz ich z rana. Żołądek będzie cierpiał przez cały dzień

103

Pomidory są jednymi z ulubionych polskich warzyw i świetnie sprawdzają się w kuchni jako składnik zup i przecierów oraz jako dodatek do kanapek i sałatek. Poza walorami smakowymi posiadają również wiele prozdrowotnych właściwości, ale jak się okazuje, nie powinniśmy ich jeść z rana. Dowiedz się, dlaczego lepiej nie rozpoczynać dnia od jedzenia pomidorów.

Nie jedz ich z rana. Żołądek będzie cierpiał przez cały dzień
Pomidory są zdrowe, ale na czczo lepiej ich nie jeść (Licencjodawca, Peter Cade)

Pomidory zawierają takie cenne dla naszego organizmu elementy jak witamina A, C, K, B6, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan i beta-karoten. Znajdziemy w nich również likopen, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Najwięcej tego przeciwutleniacza zawierają pomidory poddane obróbce termicznej w formie przecieru, koncentratu pomidorowego lub ketchupu.

Te pyszne czerwone warzywa wpływają korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i zawału serca, opóźniają proces starzenia, niszczą wolne rodniki i stymulują produkcję kolagenu. Po pomidory powinny sięgać szczególnie pacjenci z chorobami oczu, osoby chorujące na cukrzycę, dzieci i kobiety spodziewające się dziecka. Są bogate w błonnik pokarmowy i nie zawierają zbyt dużej ilości kalorii, dlatego świetnie sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej.

Niestety nie zawsze jedzenie pomidorów wyjdzie nam na zdrowie. Osoby, które na stałe przyjmują leki przeciwzakrzepowe, pacjenci z anemią wynikającą z niedoboru kwasu foliowego i żelaza powinni uważać na jedzenie pomidorów. Obecna w nich tanina może w nadmiarze ograniczać prawidłowe wchłanianie żelaza.

Zawartość tanin sprawia również, że spożywanie pomidorów na śniadanie nie jest dobrym pomysłem. Dotyczy to zwłaszcza osób borykających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Jeżeli ktoś choruje na wrzody żołądka lub refluks żołądkowo-przełykowy zdecydowanie nie powinien na czczo sięgać po pomidory. Taniny mogą podnosić kwasowość w żołądku, podrażniać jego ściany i nasilać dolegliwości bólowe, odczuwanie zgagi, mdłości i uczucie pieczenia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić